Εγκρίθηκε η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία

prosfyges

prosfyges

Με απόφαση που εξέδωσε το συμβούλιο της ΕΕ στο πλαίσιο της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των κρατών-μελών που πραγματοποιήθηκε προχθές (22/9) στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό ζήτημα, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, παρακάμπτοντας την αντίθεση πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία καταψήφισαν την πρόταση, ενώ η Φινλανδία επέλεξε να απόσχει από την ψηφοφορία.

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η ειδική στήριξη στην Ελλάδα και την Ιταλία να συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα. Αυτά θα λαμβάνονται από την άφιξη των υπηκόων τρίτων χωρών στο έδαφος της Ελλάδας ή της Ιταλίας μέχρι την περάτωση όλων των ισχυουσών διαδικασιών, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (European Asylum Support Office – EASO) και τους άλλους αρμόδιους οργανισμούς, όπως η Frontex, προκειμένου να συντονιστεί η επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στο έδαφος τους.