Εγκρίθηκε η ΜΠΕ για το φράγμα Κελεφίνας

ryaki

ryaki

Σπουδαίο έργο με σημαντικές ωφέλειες στην αγροτική οικονομία και στην υδροφορία της περιοχής βόρεια της Σπάρτης χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης το φράγμα της Κελεφίνας, με αφορμή την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη ότι το φράγμα της Κελεφίνας εντάσσεται στον περιφερειακό σχεδιασμό της νέας πενταετίας για μικρά φράγματα, με πρόβλεψη να έχουν υβριδικό χαρακτήρα, «απέναντι στη λογική των μαξιμαλιστικών έργων του παρελθόντος», και τόνισε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του συγκεκριμένου έργου θα βελτιωθεί το μικροκλίμα, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής.

Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε πως έχει επέλθει συμφωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση του έργου, υπογραμμίζοντας τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση της μελέτης, «η οποία» όπως είπε «βρισκόταν στα αζήτητα το 2011», αλλά και το γεγονός ότι μόνο η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκανε βελτιωτικές προτάσεις για το σχεδιασμό του έργου.

Ο περιφερειάρχης αποκάλεσε «βαρίδια του παρελθόντος» όσους «θυμήθηκαν ξαφνικά το πρόγραμμα Μπαλτατζής, κανένα έργο του οποίου δεν ολοκληρώθηκε και οι προϋπολογισμοί τους έχουν αυξηθεί κατά πολύ» και πρόσθεσε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια θα διαχειριστεί το 30% του προγράμματος αυτού.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και θα είναι έτοιμα τα τεχνικά δελτία για τη δημοπράτηση του έργου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο κ. Τατούλης ζήτησε τέλος από όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου καθαρές απόψεις, «όχι απ’ τη μια πλευρά να διατείνονται ότι θέλουν το έργο και απ’ την άλλη να το χαρακτηρίζουν προβληματικό» και χαρακτήρισε «τον άκρατο ηθικισμό ταυτόσημο με τον πιο χυδαίο λαϊκισμό και την πολιτική ατολμία».