Εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης από σήμερα

syskepsi

syskepsi

Στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος με σκοπό να διατρανώσουν την εθνική ενότητα και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας προχώρησαν πέντε πολιτικοί αρχηγοί (Τσίπρας, Καμμένος, Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης, Γεννηματά), ύστερα από μαραθώνια σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Διαφοροποίηση υπήρξε από τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος επέμεινε στην πάγια θέση του κόμματός του για άρνηση λήψης σκληρών μέτρων, αφού όπως εκτίμησε “δενμπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρώπη”. Η Χρυσή Αυγή, παρότι προσκλήθηκε, δεν παρέστη.

Διαβάστε το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης:

Η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα συμβάλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

· Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

· Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

· Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

· Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή σύνοδο κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων”.