Εικόνα Πούτιν: Πρόσκληση Αραχωβίτη σε Τσίπρα

Araxovitis - Tsipras

 Araxovitis - Tsipras

Επιστολή στον πρωθυπουργό παρέδωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να επανατοποθετήσει ο ίδιος στη βάση της την εικόνα που προ ημερών του δώρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας και για την οποία υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι εκλάπη επί κατοχής από την ιερά μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα:

Kύριε Πρωθυπουργέ,

Ερμηνεύοντας τα αισθήματα του λακωνικού λαού όπως τα εισέπραξα τις ημέρες αυτές, μετά την επιστροφή σας από το ιδιαίτερα επιτυχημένο ταξίδι σας στη Ρωσία, σας εκφράζω τις βαθύτερες ευχαριστίες όλων των συντοπιτών μου και τις δικές μου προσωπικά. Ευχαριστίες τόσο για τις συμφωνίες σχετικά με τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για τον τόπο μας, τη λακωνική γη, όσο και για τον επαναπατρισμό της εικόνας του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος, την οποία έκλεψαν οι ναζί στη διάρκεια της κατοχής από μονή της περιοχής της Σπάρτης.

Την 29η Νοεμβρίου 1943, ημέρα Δευτέρα, γερμανικός στρατός και στρατιώτες του τάγματος ασφαλείας Σπάρτης εισέβαλαν στην ιερά μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα, λίγο έξω από τη Σπάρτη, και «…ὡς λύκοι βαρεῖς ἤρπασαν ὅ,τι ὥραῖον, πολύτιμον, καινούργιο, ἀναγκαῖο καί εὔκολο πρός μεταφοράν των ὑπῆρχε», όπως περιγράφει σε αναφορά του ο τότε ηγούμενος της μονής, αρχιμανδρίτης Διονύσιος Μινόπετρας.

Στη συνέχεια «…ἔθεσαν πῦρ εἰς ὄλα τά σημεῖα τῆς Μονῆς…». Στη μονή επέδραμαν ακόμα δύο φορές (συνολικά τρεις!) και κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει όρθιο, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, όπως ο νερόμυλος. Το μένος των κατακτητών προκλήθηκε από πληροφορίες που είχαν ότι στους χώρους της στεγαζόταν και λειτουργούσε παράνομο τυπογραφείο των ανταρτών.

Στην αναφορά του ηγούμενου περιγράφονται επίσης επί λέξει ότι άρπαξαν «ό,τι ωραίο, πολύτιμο, καινούργιο, αναγκαίο και εύκολο προς μεταφορά υπήρχε στη μονή». Σε άλλο σημείο της αναφοράς υπογραμμίζεται ότι: «Διά νά ἀριθμήσω ὀνομαστικῶς τά εἴδη, κειμήλια, βιβλιοθήκας ἐπιπλώσεις κλινοσκεπάσματα, κλίνας, καναπέδες, ὑαλικά, σερβίτσια, εἴδι κουζίνας, φαρμακεῖον, καί τόσα ἄλλα, εἶναι ἀδύνατον νά περιγράψω».

Συνάγεται λοιπόν πως το πιθανότερο είναι η εικόνα την οποία σας παρέδωσε ο πρόεδρος Πούτιν να περιλαμβάνεται στα κλεμμένα κειμήλια της μονής.

Προς τεκμηρίωση των ανωτέρω, σας επισυνάπτω την αναφορά του τότε ηγούμενου αρχιμανδρίτη Διονυσίου Μινόπετρα προς τον τότε σεβασμιώτατο Μονεμβασίας.

Παράκληση, λοιπόν, αλλά και τιμή για όλους τους λάκωνες, θα ήταν να επανατοποθετήσετε εσείς την εικόνα στη θέση της μετά από 70 και πλέον χρόνια που βρίσκεται μακριά από το «σπίτι» της”.