Εκβιάζουν χρήστες του διαδικτύου που βιντεοσκοπούν εν ώρα cybersex

CyberSex

CyberSex

Κακόβουλοι χρήστες του διαδικτύου που υποδύονται όμορφες γυναίκες προσεγγίζουν κυρίως άνδρες, τους οποίους προτρέπουν σε διαδικτυακό σεξ, με στόχο να τους βιντεοσκοπήσουν και να τους εκβιάσουν. Η προσέγγιση των θυμάτων, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, γίνεται κυρίως μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και chatrooms.

Στη συνέχεια, προκειμένου να μη δημοσιοποιήσουν τις εν λόγω βιντεοσκοπήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες και να μην αποστείλουν το υλικό σε φίλους των θυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα, οι εκβιαστές ζητούν από τους ανυποψίαστους χρήστες χρηματικά ποσά, μέσω συστημάτων και εταιρειών ηλεκτρονικών πληρωμών-ταχυμεταφοράς, σε λογαριασμούς και χώρες παραλαβής των χρημάτων στο εξωτερικό.

Η ΔΔΗΕ παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή τέτοιου είδους κακόβουλων συμπεριφορών μέσω διαδικτύου και τους συνιστά να μη συνομιλούν με αγνώστους στο διαδίκτυο, να μη συναινούν στο άνοιγμα κάμερας και βίντεο για συνομιλίες με αγνώστους και να είναι επιιφυλακτικοί και προσεκτικοί στα αιτήματα φιλίας και τις προσεγγίσεις που δέχονται μέσω ίντερνετ.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση:

– Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88

– Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

– Μέσω της εφαρμογής Cyberkid, για smartphones με λειτουργικό σύστημα iOS-android.

– Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR.