Εκδήλωση για τη μεσογειακή διατροφή την Παρασκευή στην πλατεία

Med diet

Med diet

Ο δήμος Σπάρτης και ο πολιτιστικός οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς” διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό με θέμα τη μεσογειακή διατροφή, στο πλαίσιο του έργου MedDiet. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου και ώρα 11.00΄ με 14.00′ στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.

Σκοπός είναι η ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων και της τοπικής παραδοσιακής γαστρονομίας. Προβλέπονται γευσιγνωσία ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, ενημέρωση για τη μεσογειακή διατροφή με διανομή εντύπων για τα παραδοσιακά προϊόντα και την πρωτοβουλία MedDiet, και ενημέρωση από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Καλαμάτας.

Τι είναι το έργο MedDiet

Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται σε ένα πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει κυρίως ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκους ή αποξηραμένους καρπούς, λαχανικά, μέτριες ποσότητες ψαριών, όπως και γαλακτοκομικών και κρέατος, πολλά αρτύματα και μπαχαρικά, με τη συνοδεία κρασιού ή αποσταγμάτων, πάντα με σεβασμό στην παράδοση και τις πεποιθήσεις κάθε κοινωνίας. Ωστόσο, η μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλώς ένα διατροφικό πρότυπο, είναι πάνω από όλα τρόπος ζωής. Από αυτήν πηγάζει πλούτος γνώσεων, τραγουδιών, αποφθεγμάτων, ιστοριών και θρύλων. Με άλλα λόγια, είναι ένας αληθινός τρόπος ζωής που έχει τις ρίζες του στη γνώση των τόπων και τη δύναμή του στις παραδοσιακές τροφές.

Εντούτοις, η κατανάλωση προπαρασκευασμένων και επεξεργασμένων τροφών, πλούσιων σε αλάτι και λιπαρά, έχει τριπλασιαστεί σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου τις τελευταίες δεκαετίες, συμπαρασύροντας τους δείκτες της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Είναι αναγκαίο να καταπολεμήσουμε αυτή την αρνητική τάση προς μια βλαβερή και ανθυγιεινή διατροφή, ενδυναμώνοντας τη μεσογειακή ταυτότητα. Κινούμενο σε αυτή την κατεύθυνση, το έργο MedDiet στοχεύει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφορικά με τη σπουδαιότητα της διαφύλαξης των απαράμιλλων και υγιεινών παραδόσεων της μεσογειακής διατροφής.

Το έργο MedDiet υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης (www.enpicbcmed.eu) σε έξι χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Λίβανος, Αίγυπτος, Τυνησία). Την ευθύνη για την υλοποίησή του στη χώρα μας έχει ο πολιτιστικός οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς” και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ενώ γεωγραφική ενότητα παρέμβασης του έργου, όσον αφορά στην ελληνική συμμετοχή, είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.