Εκδήλωση διαμαρτυρίας του Ιατρικού Συλλόγου

stithoskopio

Iatrikos Syllogos Lakwnias

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας στη Λακωνία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος του νομού, αύριο Παρασκευή. Τη σχετική συζήτηση θα φιλοξενήσει το αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στις 7 το απόγευμα.

Οι γιατροί προσκαλούν όλους τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα επιμελητήρια, τους συλλόγους και κάθε πολίτη της Λακωνίας να δώσουν το “παρών”, επισημαίνοντας ότι: “Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Σπάρτης και η μόνιμη υποστελέχωση που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Μολάων, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση τμημάτων ή κλινικών, την αναγκαστική ως εκ τούτου διακομιδή ασθενών σε άλλα γειτονικά νοσοκομεία και την αύξηση των κινδύνων και της ταλαιπωρίας των πολιτών–ασθενών, προφανώς δεν αφήνουν αδιάφορο τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας.

Οι πολίτες δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε ένα σύστημα υγείας που καλύπτει τόσο την ασθένεια όσο και την πρόληψή της.

Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να καλύπτεται πίσω από τις επιταγές του ΔΝΤ και να καλύπτει τις όποιες ανεπάρκειές της στη βάση του εθελοντισμού και των απλήρωτων εργαζόμενων επιστημόνων.

Οι πολίτες της Λακωνίας πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των νοσηλευτικών μονάδων της Λακωνίας, αλλά και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ Λακωνίας, και να απαιτήσουν ουσιαστικές και άμεσες λύσεις, και όχι εικονικούς χάρτες Υγείας καταρτισμένους σε γραφεία μακριά από τη ζοφερή πραγματικότητα.

Όταν ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση της διαθεσιμότητας για το χώρο της υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας μπορεί μόνο να δηλώσει ότι στην υγειονομική κάλυψη του νομού όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς, αλλά οι ελλείψεις κυρίως σε έμψυχο αλλά και άψυχο υλικό, αποτέλεσμα κακού σχεδιασμού χρόνων, χωρίς μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, και με προϋπολογισμό υγείας που υπολείπεται της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, έχει ως στόχο μόνο την ικανοποίηση των αριθμών που επιβάλλει η Τρόικα”.