Εκδήλωση προς τιμήν του αείμνηστου Άγγελου Δεληβορριά

Θέλοντας να τιμήσει τον επίτιμο δημότη του, αείμνηστο καθηγητή Αρχαιολογίας και ακαδημαϊκό Άγγελο Δεληβορριά, ο δήμος Σπάρτης διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 23 Ιουνίου και ώρα 19.30′ στον χώρο της ανασκαφής του ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνος στις Αμύκλες. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στον άνθρωπο με την ευρύτητα του πνεύματος, την ακατάπαυστη εργατικότητα και την αστείρευτη δημιουργικότητα, που το όνομά του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Σπάρτη.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς είχε διατελέσει το 1968 προϊστάμενος της Ε’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης. Είχε επίσης αναλάβει την έρευνα του ιερού του Αμυκλαίου Απόλλωνος, που μελετούσε συστηματικά για χρόνια, φιλοδοξώντας να χαρίσει στον τόπο μας έναν χώρο που θα εξελισσόταν από τους πρώτους σε επισκεψιμότητα πανελλαδικά.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Δήμο Σπάρτης, σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, την Πνευματική Εστία Σπάρτης και το Σωματείο “Οι Φίλοι του Αμυκλαίου”. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

19.30′: Θρησκευτικό μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίας Κυριακής Αμυκλών.

20.15′: Φιλολογικό μνημόσυνο στον χώρο της ανασκαφής του ιερού.

20.20′: Χαιρετισμός δημάρχου

20.25′: Ανάγνωση απόφασης δημοτικού συμβουλίου από τον πρόεδρό του Σπύρο Μοιράγια.

20.30′: Ομιλία του Δημοσθένη Ματάλα, δικηγόρου, π. δημάρχου Σπάρτης με θέμα “Ο Άγγελος Δεληβορριάς και η πρώτη γνωριμία του με τη Σπάρτη”.

20.45′: Ομιλία της Γεωργίας Κακούρου – Χρόνη, μουσειολόγου, με θέμα “Ο οραματιστής διανοούμενος Άγγελος Δεληβορριάς”.

21.00′: Ομιλία του Σταύρου Βλίζου, αρχαιολόγου, επίκουρου καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα “Ο Άγγελος Δεληβορριάς και το Αμύκλαιο”.

Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα και ώρα στο πνευματικό κέντρο του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Αμύκλες.