Εκδήλωση της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης για τους 118 εθνομάρτυρες του Μονοδενδρίου

Εκδήλωση στη μνήμη των «118» εκτελεσθέντων στο Μονοδένδρι διοργανώνει την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου και ώρα 12.30′ η Πνευματική Εστία Σπάρτης.

Η εκδήλωση η οποία έχει τίτλο «Μνήμες 26ης Νοεμβρίου 1943: η Σπάρτη θυμάται (;)» θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Α’ Νεκροταφείου Σπάρτης, καθώς εκεί μεταφέρθηκαν οι σοροί των εκτελεσθέντων. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές στο κάλεσμά τους: “Πέραν της επιθυμίας μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στα θύματα του πιο τραγικού συμβάντος στην πρόσφατη ιστορία της πόλης, σκοπός της εκδήλωσης είναι και η επαναφορά και ενίσχυση του αιτήματος πολλών απογόνων των εκτελεσθέντων για την ανέγερση ενός κενοταφίου (ή, καλύτερα, πολυανδρίου -δημοσίου σήματος) για τους «118», στον χώρο του ιστορικού Α΄ νεκροταφείου -τόπο της τελευταίας πράξης του δράματος.  Παράλληλα, και με αφορμή το πιο εμβληματικό του «σήμα», να καταδειχθεί η ανάγκη αντιμετώπισης του Α΄ νεκροταφείου ως  μνημείου της ιστορίας της σύγχρονης πόλης”.

Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας η ηθική υποχρέωση για την προστασία της δημόσιας υγείας όλων όσοι προτίθενται να συμμετάσχουν στην εκδήλωση είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη. Επειδή πρόκειται για δημόσιο, υπαίθριο χώρο, οι διοργανωτές δεν έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν τα προβλεπόμενα για άλλους χώρους πιστοποιητικά (εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικά τεστ). Κάνουν, όμως, έκκληση για απαρέγκλιτη τήρηση των επιβεβλημένων αποστάσεων (2 μέτρων) και της συνεχούς χρήσης μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.