Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθησαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις στην τέως κοινότητα Ασή Γωνιάς Χανίων, προς τιμή και μνήμη των χιλίων εθελοντών μανιατών οι οποίοι κατά τη διάρκεια των μεγάλων κρητικών επαναστάσεων του 1866-1869 ξεκίνησαν από το Γύθειο με αρχηγό τον Δημήτριο Πετροπουλάκη, για να ενισχύσουν τον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης.

Την ημέρα των εκδηλώσεων, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, εορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου ή, όπως τον αποκαλούν οι ασηγωνιώτες, του Άη Γιώργη του Μεθυστή, η μανιάτικη αποστολή που είχε μεταβεί στη Μεγαλόνησο για να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες προγόνους είχε την ευκαιρία να παραστεί στη θεία λειτουργία στον ομώνυμο ναό και να βιώσει τα τοπικά έθιμα.

Η τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης και η κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του μνημείου στην κεντρική πλατεία της Ασή Γωνιάς. Επίσημος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ασηγωνιώτης ιατρός κ. Ιωάννης Μελαδάκης.

maniates-stin-kriti-2

Μετά το πέρας της τελετής, οι παρευρεθέντες μετέβησαν στην ορεινή περιοχή «Κούμαρος», στο σημείο όπου βρέθηκαν τα οστά των πεσόντων ηρώων μας και έχει κατασκευαστεί μνημείο προς τιμήν τους. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση για τρίτη συνεχή χρονιά η μανιάτικη αποστολή επισκέφθηκε το δημοτικό γηροκομείο Χανίων, όπου οι τρόφιμοι την υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά. Η κ. Αθηνά Ανδρεάκου, εκπροσωπώντας την αντιπροσωπεία και μιλώντας με λόγια καρδιάς, εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη γενιά αυτή που προσέφερε στην τωρινή maniates-stin-kriti-3όλα όσα έχει σήμερα.

Τέλος, η μανιάτικη αντιπροσωπεία βρέθηκε και στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του μπαρμπα-Γιάννη Φατσέα, του ανθρώπου που αποτελεί την ψυχή και τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε κρήτες και μανιάτες.