Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Βρονταμά

Από την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν οι φετινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 193η επέτειο του ολοκαυτώματος των βρονταμιτών.

Την ημέρα αυτή θα διεξαχθεί ο “8ος Δρόμος Θυσίας”, μια διαδρομή στη μνήμη των πεσόντων. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 17.00′ από την κεντρική πλατεία του Βρονταμά, με κατάληξη στο Παλαιομονάστηρο, όπου στις 19.00′ θα τελεσθεί εσπερινός.

Το Σάββατο 15/9 στις 10.00′ το πρωί θα ξεκινήσει η επίσημη δοξολογία στη μονή, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Μετά το τέλος της θα υπάρξει επιμνημόσυνη δέηση και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας. Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιήματος, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών, εθνικός ύμνος από μαθητές και εν συνεχεία επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ελένης Στρατήγη. Στις 20.00′ είναι προγραμματισμένη μουσική εκδήλωση με ερμηνευτή τον Πάνο Μπούσαλη. Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι από την ορχήστρα του Γιώργου Ανδριανάκη.

Την επομένη (16/9), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο Δήμος Ευρώτα διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στη μαρτυρική θυσία των βρονταμιτών το 1825 με τίτλο “Περιδιαβαίνοντας τα βυζαντινά μνημεία του δήμου Ευρώτα”. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο πνευματικό κέντρο Σκάλας από τις 17.30′.