Εκεί που σήμερα δολοφονούν ζώα αύριο θα δολοφονούν ανθρώπους

nekro peristeri 2

nekro peristeri 2

Θύματα (και) της δικής μας αδιαφορίας αποτελούν τα άτυχα περιστέρια της πλατείας της Σπάρτης που βρέθηκαν νεκρά σήμερα το πρωί.

Παραφράζοντας την προφητική φράση του γερμανού ποιητή και δημοσιογράφου του 19ου αιώνα Χάινριχ Χάινε πως “εκεί όπου καίνε βιβλία, μία μέρα θα καίνε και ανθρώπους”, πολύ φοβούμαστε ότι δεν θα αργήσει να έρθει κι εκείνη η μέρα (ας ελπίσουμε να μην είναι ήδη εδώ) που το μίσος απέναντι στα αδύναμα ζώα θα γίνει μίσος απέναντι στον αδύναμο συνάθρωπο.

Η κακοποίηση και πολλές φορές η στυγνή δολοφονία ζώων αποτελεί έγκλημα, που επισύρει βαριές ποινές και δεν επιτρέπεται να μείνει ατιμώρητο. Υπάρχει νομοθεσία που προστατεύει τα ζώα και πρέπει να εφαρμόζεται.

Ανεξάρτητα όμως από το νομικό πλαίσιο, η κακοποίηση ζώων δεν είναι κάτι που αφορά μόνο στους φιλόζωους. Όλοι οι άνθρωποι οφείλουν να εναντιώνονται σε κάθε πράξη βίας και να αναφέρουν οποιαδήποτε περιστατικό κακοποίησης αντιλαμβάνονται, προβαίνοντας σε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.

Η μεγαλύτερη αιτία κακοποίησης είναι η αδιαφορία. Η Πολιτεία αδιαφορεί χρόνια και επαφίεται στα φιλοζωικά αισθήματα ιδιωτών και οργανώσεων που παλεύουν να αντεπεξέλθουν σε χιλιάδες περιστατικά με πενιχρές -έως ανύπαρκτες πολλές φορές- κρατικές ενισχύσεις. Αλλά κι εμείς πόσες φορές δεν είδαμε ζώα δεμένα διαρκώς, ζώα που κλαίνε, ζώα χωρίς τροφή και νερό, ζώα που έχουν δολοφονηθεί ή απειλούνται από περιοίκους να δολοφονηθούν με φόλα και προσπεράσαμε;

Μην απορούμε λοιπόν όταν βλέπουμε να κακοποιούνται άνθρωποι και ζώα, και μερίδα της κοινωνίας να μην σοκάρεται αλλά σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και να επικροτεί τέτοιες πράξεις. Είναι καθήκον όλων μας να αλλάξουμε πρώτα οι ίδιοι σκέψη, στάση και συμπεριφορά ζωής, αν επιθυμούμε έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο για όλους. Διαφορετικά, εκεί που σήμερα καίνε ζώα, αύριο θα καίνε ανθρώπους!

Αφροδίτη Ρουμανέα