Εκλογές για τον Γορτυνιακό Σύνδεσμο Σπάρτης

lavaro Gortyniwn (1)

Ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης θα πραγματοποιήσει τακτική γενική συνέλευση των μελών του την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00′, στο γραφείο του στην οδό Χαμαρέτου 129, με θέμα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής για την περίοδο 2016 – 2018.

Ο σύλλογος απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους γορτύνιους της Σπάρτης να παραστούν και να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, ανανεώνοντας και σφυρηλατώντας τους πατριωτικούς τους δεσμούς.

Τιμητική διάκριση για το λάβαρο των Γορτύνιων Σπάρτης

Σε δύο εκδηλώσεις για τα εξήντα χρόνια από τα εγκαίνια του ναού του πολιούχου της Σπάρτης, Οσίου Νίκωνος του “Μετανοείτε”, κατέλαβε τιμητική, κεντρική θέση το λάβαρο του Συνδέσμου Γορτυνίων Σπάρτης “Ο Άγιος Ευθύμιος ο Νέος” (έτος ίδρυσης 1920).

Αιτία και αφορμή για την ξεχωριστή αυτή τιμή, η χαρακτηριστική παρουσία του λαβάρου (προπολεμικά και μεταπολεμικά) στην κεφαλή της πομπής κατά τη λιτάνευση, κατ’ έτος, της εικόνας του Αγ. Νίκωνος, την ημέρα της εορτής του, 26 Νοεμβρίου, όπως μαρτυρούν δημοσιεύματα και φωτογραφίες της εποχής. Μια παρουσία που καταδεικνύει τη βαθιά ευσέβεια και θρησκευτικότητα των γορτυνίων, αλλά και τους ακατάλυτους δεσμούς που σφυρηλάτησαν με τη δεύτερη πατρίδα τους, τη Σπάρτη!

lavaro Gortyniwn (3)

Στο πλαίσιο αυτό, το λάβαρό τους παρουσιάστηκε στις 23 Νοεμβρίου στην Πνευματική Εστία Σπάρτης κατά την ομιλία του επίτιμου προέδρου της κ. Νίκου Γεωργιάδη (με θέμα “Από την κοίμηση του οσίου Νίκωνος ως την τελική στέγαση της μνήμης του”) κι έλαβε, επίσης, κεντρική θέση -ως “ζωντανό” ντοκουμέντο και κειμήλιο- στην έκθεση φωτογραφίας από τα εγκαίνια του ιερού ναού το 1955, η οποία λειτούργησε στο πνευματικό κέντρο του ΙΝ Αγ. Νίκωνος από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Σύνδεσμος Γορτυνίων της Σπάρτης εξέφρασε περηφάνεια για την ύψιστη τιμή που του έγινε κι ευχαρίστησε γι’ αυτό τους οργανωτές των εκδηλώσεων, ιδιαιτέρως δε τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο (ο οποίος έχει παλαιούς και άρρηκτους δεσμούς με τη Γορτυνία και τους γορτύνιους), τον πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Σπηλιώτη, εφημέριο του ιερού ναού, και τον επίτιμο πρόεδρο της Πνευματικής Εστίας κ. Γεωργιάδη.

lavaro Gortyniwn (2)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητικού του συμβουλίου, ο ιστορικός Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης “βαδίζει προς τη συμπλήρωση της 100ετίας του, κοιτώντας ψηλά και προς το μέλλον, με παρακαταθήκη την ιστορία του και τις ελληνικές – γορτυνιακές αξίες και τα ιδανικά του”.