“Εκσυγχρονισμός ή εκκοσμίκευση;”: Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο ιερατικό συνέδριο της Μητρόπολης

synedrio

synedrio (3)

Με στόχο τη συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση των κληρικών της τοπικής εκκλησίας, που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Στέγης Νεότητας το πρωί της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου το ετήσιο γενικό ιερατικό συνέδριο της ιεράς μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης. “Εκσυγχρονισμός ή εκκοσμίκευση;” το θέμα του.

Πριν την έναρξη του συνεδρίου τελέσθηκε θεία λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό, προεξάρχοντος του σεπτού ποιμενάρχη μας. Η λατρευτική σύναξη επισφραγίστηκε με την τέλεση μνημοσύνου για τους ιερείς που απεβίωσαν τον τελευταίο χρόνο.

Το συνέδριο ξεκίνησε με προσευχή και ακολούθησαν προσφωνήσεις από τον ηγούμενο της ιεράς μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα πανοσ. αρχιμανδρίτη π. Πορφύριο Κονίδη και τον κ. Ευστάθιο, ο οποίος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών αρχικά ευχαρίστησε τους δύο διακεκριμένους ομιλητές, τον προηγούμενο της ΙΜ Αγίων Αναργύρων Πάρνωνα πανοσ. αρχιμανδρίτη π. Πάμφιλο Γιαπιντζάκη και τον καθηγητή Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιο Αντωνόπουλο, για την αποδοχή των πρόσκλησεών του, εκθειάζοντας παράλληλα το ήθος, την προσωπικότητα και την άρτια επιστημονική κατάρτισή τους. Ακόμη επισήμανε στους κληρικούς τη σπουδαιότητα του θέματος, αφού “στην εποχή μας η εκκοσμίκευση του εκκλησιαστικού βίου είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, που εκδηλώνεται σε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής”.

Εν συνεχεία οι δύο ομιλητές, με μεστό, σφαιρικό και γλαφυρό λόγο, ανέπτυξαν το θέμα, επιχειρώντας καταρχάς τον ορισμό των δύο εννοιών, του εκσυγχρονισμού και της εκκοσμίκευσης, και στη συνέχεια παρουσιάζοντας τα ζητήματα που δημιουργούνται σε σχέση με τον εκκλησιαστικό βίο. Κοινός τόπος στις ομιλίες τους ήταν η πεποίθηση ότι η κοινωνία πρέπει να έρθει πιο κοντά στην εκκλησία και όχι να εκκοσμικευθεί η ίδια. Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι η εκκλησία δεν αρνείται τον εκσυγχρονισμό, αρκεί αυτός να λειτουργεί προς όφελος αυτής και όχι ως μέσο αλλοίωσής της.

Ακολούθησε διάλογος, κατά τη διάρκεια του οποίου διευκρινίστηκαν σημεία των τοποθετήσεων των ομιλητών και δόθηκαν απαντήσεις, τόσο από τους ίδιους όσο και από τον σεβασμιώτατο σε καίριες απορίες των ιερέων.

πηγή: immspartis.gr

synedrio (1)synedrio (2)synedrio (4)synedrio