Εκτεταμένες ζημιές λόγω καιρού στο Δήμο Μονεμβασίας

apozimiwsi portokalia

apozimiwsi portokalia

Αναγγελία ζημιάς έγινε προς τον ΕΛΓΑ από τις δημοτικές Ενότητες Μολάων, Ασωπού και Μονεμβασίας, για τον παγετό της 7ης Ιανουαρίου 2015, που προκάλεσε ζημιές στην παραγωγή των ελαιοδέντρων, εσπεριδοειδών, κηπευτικών κλπ στα όρια όλων των κοινοτήτων των παραπάνω δημοτικών ενοτήτων.

Οι παραγωγοί που οι καλλιέργειές τους ζημιώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% της συνολικής παραγωγής που περίμεναν να συγκομίσουν μπορούν να υποβάλουν δήλωση ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές ΕΛΓΑ του δήμου. Για τις ΤΚ Πακίων και Ελαίας οι δηλώσεις ζημιάς θα υποβληθούν στην κ. Παναγιώτα Γεώργα (δημαρχείο).

Οι δηλώσεις ζημιάς μπορούν να υποβληθούν μέχρι και την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015, ενώ θα πρέπει να μένει ασυγκόμιστο ως “μάρτυρας” 1 δέντρο ανά 20 σε κάθε αγροτεμάχιο, υποχρεωτικά.

Επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1. Όσοι υπέστησαν ζημιά και από την ανεμοθύελλα της 31/12/2014 και από τον παγετό της 7/1/2015 θα υποβάλουν μία δήλωση, στον παγετό.

2. Σύμφωνα με τον κανονισμόασφάλισης του ΕΛΓΑ, για τη λήψη αποζημίωσης είναι υποχρεωτική η πληρωμή της ασφαλιστικής εισφοράς προς τον ΕΛΓΑ για κάθε τμήμα που δηλώνεται.

3. Ο ΕΛΓΑ καλύπτει και αποζημιώνει μόνο άμεσες ζημιές που μειώνουν την παραγωγή, δηλαδή ζημιές στους καρπούς .

4. Με κοινή υπουργική απόφαση, τα τέλη εκτίμησης που ισχύουν από 31/1/2014 έχουν αναπροσαρμοσθεί ως εξής:

– Καρποφόρα δέντρα: 0,10 ευρώ ανά δέντρο (μέχρι 100 δέντρα ανά στρ.)

– Καρποφόρα δέντρα: 10 ευρώ ανά στρέμμα (για φύτευση άνω των 100 δέντρων ανά στρ.)

– Αροτριαίες καλλιέργειες: 1 ευρώ ανά στρέμμα.

– Αμπέλια, κηπευτικά: 2 ευρώ ανά στρέμμα.

– Θερμοκηπιακές καλλιέργειες: 10 ευρώ ανά στρέμμα.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης ζημιάς:

α) Φωτοαντίγραφο της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ έτους 2014,

β) ταυτότητα,

γ) αριθμός φορολογικού μητρώου,

δ) αριθμός λογαριασμού τραπέζης (και ΙΒΑΝ).

Δήλωση Τριχείλη για τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών

Εξάλλου, ο δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης προέβη σήμερα στις παρακάτω δηλώσεις, αναφορικά με τις ζημιές που σημειώνονται στην αγροτική παραγωγή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών:

«Τις τελευταίες ημέρες είχαμε ισχυρό παγετό στο δήμο Μονεμβασίας. ΗTrixeilis θερμοκρασία στον κάμπο του Ασωπού έφτασε εχθές το βράδυ στους -4 οC, σχεδόν δύο βαθμούς χαμηλότερα από προχθές, κάτι που διαπίστωσα ο ίδιος.

Εξίσου χαμηλές θερμοκρασίες κατεγράφησαν και στον κάμπο των Μολάων.

Οι ζημιές στον ελαιόκαρπο είναι μεγάλες και θα δείξουν ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες, παρουσιάζοντας καφέ χρωματισμό, κάτι που σημαίνει ότι έχουν “καεί” και μειώνεται η ποσότητα και υποβαθμίζεται η ποιότητα του λαδιού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περιοχές των ΔΕ Μολάων και Ασωπού, η συγκομιδή της ελιάς είναι ουσιαστικά στην αρχή, κάτι που επιβαρύνει περισσότερο τους παραγωγούς.

Μεγάλες ζημιές φαίνεται ότι έχουν πάθει και τα εσπεριδοειδή, τα οποία είναι εξ ολοκλήρου αδιάθετα.

Ο δήμος Μονεμβασίας προέβη σε αναγγελία παγετού και οι παραγωγοί θα ενημερωθούν για την εξέλιξη της διαδικασίας (υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ κλπ)».