Εικόνες μεγάλης καταστροφής αντίκρισαν και οι κάτοικοι του δήμου Σπάρτης την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.

Η καταρρακτώδης βροχή που ξεκίνησε από το απόγευμα της Τρίτης «φούσκωσε» τα ρυάκια και τα ποτάμια, που μέσα σε λίγες ώρες σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η γη άνοιξε, υπόγεια σπιτιών, καταστήματα, επιχειρήσεις και μεγάλες αγροτικές εκτάσεις πλημμύρισαν, αγροτεμάχια παρασύρθηκαν από χειμάρρους, αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, ενώ πέτρες και μεγάλος όγκος χωμάτων έκλεισαν και κατέστρεψαν δρόμους. Οι ζημιές ανυπολόγιστες.

Το ξημέρωμα της μέρας βρίσκει τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή σοκαρισμένους, να μετρούν τις απώλειες και να προσπαθούν να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει. Η βροχή που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες αναλογεί σε φυσιολογικές συνθήκες σε βροχή αρκετών μηνών. Είναι φυσικά παρήγορο ότι η περιοχή του δήμου Σπάρτης δεν θρήνησε ανθρώπινα θύματα.

Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στις δημοτικές ενότητες:
• Οινούντος (ΤΚ Θεολόγου, Βρεσθένων, Βαμβακούς, Βουτιάνων, Σελλασίας, Βασσαρά, Κονιδίτσας και Βαρβίτσας)
• Θεραπνών (ΤΚ Γκοριτσάς, Αγίων Αναργύρων, Σκούρας, Κεφαλά, Πλατάνας, Χρυσάφων, Αγριάνων και Καλλονής)
• Καρυών (ΤΚ Καρυών)
• Σπάρτης (ΔΚ Σπαρτιατών, οικισμός Κοκκινόρραχης και ΤΚ Κλαδά, Αφυσσού, Αμυκλών, Καλυβίων Σοχάς)
• Φάριδος (ΤΚ Λευκοχώματος, Τραπεζαντής, Ξηροκαμπίου, Παλαιοπαναγιάς, Ανωγείων, Ποταμιάς, Καμινίων, Πολοβίτσας, Γοράνων, Βασιλικής, Άρνας και Σπαρτιάς).

Ύστερα εξάλλου από ενημερώσεις προέδρων τοπικών κοινοτήτων και ιδιωτών, διάσπαρτα προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε όλο το εύρος του δήμου.

Επίσης, από αυτοψία στην οποία προχώρησαν συνεργεία της δημοτικής αρχής, τεράστιες και ανυπολόγιστες καταστροφές έχουν υποστεί βασικές υποδομές. Συγκεκριμένα:
• το επαρχιακό αλλά κυρίως το δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο
• δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης
• αντλητικά συγκροτήματα

Καθώς επίσης:
• ιδιοκτησίες ιδιωτών (πλημμυρισμένες κατοικίες, πτώσεις στηθαίων κλπ) και
• μεγάλες εκτάσεις αγροτικών καλλιεργειών.

katastrofes-apo-vroxi-2

Έχει δοθεί ήδη εντολή στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου προκειμένου να γίνει καταγραφή όλων των ζημιών και να προσδιοριστεί το ακριβές κόστος αποκατάστασής τους.

Όπως ενημερώνει ο δήμος, ο δήμαρχος κ. Βαλιώτης και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στα σημεία άμεσης ανάγκης, καθορίζοντας τη διάταξη του προσωπικού για την αποκατάσταση των βλαβών και ζημιών. Οι ΔΕ Οινούντος, Θεραπνών, Σπάρτης, Καρυών και Φάριδος κηρύχθηκαν ύστερα από αίτημα του δημάρχου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών επισκέφθηκε επιτόπου τις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Βαλιώτης εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του στο προσωπικό του δήμου και της ΔΕΥΑΣ για την άμεση, άοκνη και συνεχή παρέμβασή τους. Επίσης, στο προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σπάρτης και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας για τη συνεργασία, καθώς και στο υπουργείο Υποδομών για την άμεση ανταπόκρισή του.

(Δείτε σχετ. Δήμος Σπάρτης: Πού θα δηλώσετε τις ζημιές από τη θεομηνία)