Ελαφόνησος: Βροντερό “ΟΧΙ” στο ξεπούλημα των παραλιών

politirio Simos Elafonisos

politirio Simos Elafonisos

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της ένταξης στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ως δημόσιας προς πώληση περιουσίας, ακινήτου κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, το οποίο βρίσκεται στις παραλίες του Σίμου και του Σαρακίνικου.

Το θέμα ανέδειξε πρώτο το laconialive.gr με δημοσιεύματα στις αρχές του μήνα. Ο δήμαρχος Ελαφονήσου κ. Παναγιώτης Ψαρομμάτης είχε τότε αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, με κοινοποίηση και στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας πλήρη ενημέρωση για το θέμα και απάντηση σε μια σειρά ερωτημάτων. Μέσω της επιστολής, ο δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού, δήλωναν αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της περιοχής.

Εκτός από την επιστολή του δημάρχου προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, το ζήτημα παραχώρησης ακινήτων στο Ταμείο έθιξε με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών και ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάσης Πετράκος, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν το Σαρακίνικο, τη Γλυκόβρυση, το Σκουτάρι και την Παχειά Άμμο.

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Επιστημόνων Ελαφονήσου σε σχετική ανοικτή επιστολή του έκανε λόγο για “τερατούργημα της συγκυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) και του ΤΑΙΠΕΔ, για το ξεπούλημα της ωραιότερης παραλίας της Μεσογείου, του Τροπικού και Σμιγοπέλαγου Σίμου της Ελαφονήσου” και απηύθυνε κάλεσμα “να μην προχωρήσουν στη σπίλωση και στην κατακρεούργηση του ‘Σπάνιου Ευρωπαϊκού Μνημείου Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος’”.

Ο σάλος που προκλήθηκε ανάγκασε το Ταμείο να προβεί σε ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζει ότι “αφενός, η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος”. Και συνεχίζει λέγοντας πως “εξάλλου, οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον, η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες.

Η πάγια διαδικασία για την αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, προϋποθέτει την κατάρτιση ΕΣΧΑΔΑ και περιλαμβάνει τρεις ουσιώδεις ασφαλιστικές δικλείδες:

  1. κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ) για την όποια ανάπτυξη, όπου είναι αυτονόητος ο απόλυτος σεβασμός στις περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις κάθε ακινήτου,

  2. δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφερειακή Διοίκηση επί του σχεδίου ανάπτυξης και την ΣΜΠΕ και

  3. γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την πληρότητα της ΣΜΠΕ και τη νομιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου κ. Σταύρος Δελληγιαννίδης, σε επικοινωνία που είχε με την ιστοσελίδα μας, δήλωσε ικανοποιημένος εν μέρει από την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει την άποψη της τοπικής κοινωνίας, δήλωσε ωστόσο επιφυλακτικός, δεδομένου ότι επίκεινται οι εκλογές και είναι λογική η αντίδραση της κυβέρνησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Συμπλήρωσε μάλιστα πως εκείνο που ζητούν οι πολίτες από τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης είναι η τήρηση των προφορικών και γραπτών δεσμεύσεών τους ότι πρόθεσή τους είναι να προστατεύσουν 100% τη δημόσια περιουσία της Ελαφονήσου και ότι δεν επιθυμούν καμία επένδυση όπως τη φαντάζεται το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις πληθαίνουν από μέρα σε μέρα, για ένα ζήτημα που φαίνεται να συσπειρώνει την πλειοψηφία των πολιτών ενάντια στην πώληση των παραλιών και τη μετατροπή τους σε κλειστά θέρετρα για λίγους και εκλεκτούς.