ΕΛΜΕ: Αντίθετη στην αναπλήρωση μαθημάτων λόγω καταλήψεων

katalipseis

katalipseis

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λακωνίας, σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να γίνει αναπλήρωση των διδακτικών ωρών μέσα στις διακοπές του Πάσχα -στις 23, 24 και 25 Απριλίου- για τις ημέρες που χάθηκαν εξαιτίας των μαθητικών καταλήψεων. Η ανακοίνωση της Ένωσης χαρακηρίζει την απόφαση του υπουργείου “υποκριτική” δεδομένου, όπως υποστηρίζει, “ότι χιλιάδες ώρες έχουν χαθεί εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών σε γυμνάσια, γενικά λύκεια και κυρίως στην τεχνική εκπαίδευση, και αυτός ήταν άλλωστε ο βασικός λόγος των καταλήψεων”.

Συνεχίζει λέγοντας πως “ειδικά στο νομό μας χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης (ένας μόνο καθηγητής μουσικής μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου!), αλλά και των ΕΠΑΛ Μολάων και Σπάρτης. Για αυτές τις χαμένες ώρες, για τις οποίες το ίδιο το υπουργείο ευθύνεται, φαίνεται πως δεν προτίθεται να κάνει απολύτως τίποτα, αποποιούμενο πλήρως των ευθυνών του. Αντίθετα για άλλη μια φορά, με αποφάσεις και νομοθετήματα, επιχειρεί να εκφοβίσει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμά τους στη μόρφωση και την εργασία. Να σημειωθεί ότι με δεδομένο ότι κάποιες από τις καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε μέρες απεργίας, καλούνται οι εκπαιδευτικοί να αναπληρώσουν τις μέρες που απεργούσαν!.

Ως ΕΛΜΕ Λακωνίας:

1) Πιστεύουμε πως οι εκπαιδευτικές κοινότητες δεν χρειάζονται τέτοιου είδους εντολές και πως ο σύλλογος διδασκόντων σε κάθε σχολείο είναι αρμόδιος να αποφασίσει ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την κάλυψη των ωρών.

2) Ζητάμε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να λάβει όλα εκείνα τα απαιτούμενα μέτρα για τη μείωση της ύλης, σε όσα μαθήματα αυτό απαιτείται, συνειδητοποιώντας τις δικές του ευθύνες για τις ελλείψεις που δημιουργήθηκαν και τη φετινή χρονιά. Επίσης:

3) Ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα το έγγραφο (3434/4-4-2014) για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών, καθώς και η σχετική νομοθεσία.

4) Καλούμε τους συλλόγους γονέων να σταθούν έμπρακτα δίπλα στα παιδιά τους και να τα προστατέψουν από τέτοιου είδους τιμωρητικές οδηγίες.

5) Καλούμε την ΟΛΜΕ να κηρύξει στάση εργασίας ή απεργία για τις ημέρες που έχουν οριστεί ως ημέρες αναπλήρωσης.

Μόνο μαζί, καθηγητές, γονείς και μαθητές, μπορούμε να ανατρέψουμε στην πράξη την τιμωρητική απόφαση”.

Η ΕΛΜΕ καλεί τέλος όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων του νομού, τους εκπαιδευτικούς και τα μαθητικά συμβούλια να συμμετάσχουν σε συζήτηση με στόχο την οργάνωση κοινής δράσης ενάντια στη συγκεκριμένη απόφαση, την Παρασκευή 11/4 στις 6.00′ το απόγευμα, στα γραφεία της στην οδό Αγησιλάου 5.