ΕΛΜΕ Λακωνίας: “Σε ομηρία πάνω από 40 μαθητές της Β΄ και Γ΄ Τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Σπάρτης”

Σε ανακοίνωση προχώρησε η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λακωνίας σχετικά με το 1ο ΕΠΑΛ Σπάρτης. Σε αυτή αναφέρουν τα ακόλουθα: “Σε ομηρία κρατούν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης και το υπουργείο Παιδείας τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σπάρτης, αφού από τη μια τους έδωσαν το δικαίωμα εγγραφής από 2 – 11 Σεπτεμβρίου και της μετεγγραφής μέχρι 30 Σεπτεμβρίου -που για κάποιους λόγους δεν έκαναν τον Ιούνιο- στα ήδη εγκεκριμένα από τον Ιούλιο τμήματα, τομείς και ειδικότητες.

Δεύτερη εβδομάδα από την έναρξη των μαθημάτων και το υπουργείο Παιδείας μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του δεν εντάσσει αυτούς τους μαθητές στα τμήματα, τους τομείς, τις ειδικότητες που λειτουργούν στο 1ο ΕΠΑΛ Σπάρτης με την αιτιολογία ότι η εγγραφή τους δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό!!! Για επικοινωνιακούς λόγους, ωστόσο, διατυμπανίζει ότι έχει εξασφαλίσει 37.000 πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών!

Το «σοφό» υπουργείο Παιδείας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης «κλείδωσαν» τον αριθμό των μαθητών και τμημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα στις 10 Ιουλίου, παρότι γνώριζαν ότι υπάρχουν ανεξεταστέοι μαθητές στη γ΄ γυμνασίου και ότι μαθητές από την α΄ και β΄ τάξη ΓΕΛ μετεγγράφονται στο ΕΠΑΛ. Το να μένουν εκτός σχολείου και εκπαίδευσης τόσοι μαθητές εξαιτίας του ίδιου του υπουργείου Παιδείας είναι πρωτόγνωρο για τα εκπαιδευτικά χρονικά!

Επίσης, η άρνηση να χωριστούν τα τμήματα που υπερβαίνουν τον μέγιστο αριθμό μαθητών στην τάξη (25), τον τομέα και το εργαστήριο (12), όπως προβλέπει ο νόμος της ίδρυσης των ΕΠΑΛ, γιατί δημιουργούν ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, δηλώνει το πώς αντιλαμβάνονται την αναβάθμιση της ΤΕΕ. Με την αδιάλλακτη αυτή πολιτική κρατούν μετέωρους τόσους μαθητές και γονείς!

Η προσπάθεια απαξίωσης και αποδόμησης των ΕΠΑΛ θα μας βρει αντίθετους και διεκδικητικούς προκειμένου να λυθούν τα τόσο σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί με την πολιτική του το υπουργείο Παιδείας.

Καλούμε την περιφερειακή διεύθυνση και το υπουργείου Παιδείας, άμεσα να «ξεκλειδώσουν» το ηλεκτρονικό σύστημα, να εντάξει τους μαθητές στα ήδη εγκεκριμένα τμήματα τομείς και ειδικότητες που έχουν δηλώσει προτίμηση και να καλύψει όπως οφείλει με εκπαιδευτικούς το 1ο ΕΠΑΛ Σπάρτης για να ξεκινήσει η σωστή λειτουργία του σχολείου. Για την όποια καθυστέρηση θα φέρει σοβαρή ευθύνη γιατί αυτοί οι μαθητές δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους στην γνώση και την μόρφωση”.