ΕΛΜΕ Λακωνίας: “Το Ισραήλ να σεβαστεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην εκπαίδευση”

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λακωνίας καταδικάζει την εισβολή ισραηλινών σε πανεπιστήμιο του κατεχόμενου κράτους της Παλαιστίνης και υπερασπίζεται το δικαίωμα των παλαιστινίων για απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

elme“To ΔΣ της ΕΛΜΕ Λακωνίας καταδικάζει την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, τα ξημερώματα της Δευτέρας 11ης Ιανουαρίου, με δεκαπέντε περίπου οχήματα στο αρχηγείο του πανεπιστημίου Birzeit, αφού πρώτα κατεδάφισαν τη δυτική πύλη του πανεπιστημίου, μετατρέποντάς την σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο. Οι στρατιώτες των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη του Birzeit και στο γραφείο του συμβουλίου των σπουδαστών, όπου κατάσχεσαν σημαίες, πανό, ηχεία, συσκευές ήχου και υπολογιστές που ανήκαν στους φοιτητές. Οι στρατιώτες κατέστρεψαν κάποια από τα περιεχόμενα και αρνήθηκαν την πρόσβαση στους πανεπιστημιακούς φρουρούς.

Το πανεπιστήμιο Birzeit σφραγίστηκε από τον ισραηλινό στρατό με οδοφράγματα για σχεδόν τρία χρόνια μεταξύ 2001-2003. Ακόμα και σήμερα ο δρόμος για το πανεπιστήμιο Birzeit εξακολουθεί να είναι «σημείο ελέγχου», καθώς οι φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό που προσπαθούν να φτάσουν στο πανεπιστήμιο εμποδίζονται, παρενοχλούνται ή δέχονται εκφοβισμούς από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Το πανεπιστήμιο Birzeit έχει κλείσει από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις δεκαπέντε φορές στην ιστορία του.

Όλα τα παλαιστινιακά πανεπιστήμια και η πλειοψηφία των σχολείων, συμπεριλαμβανομένων και των παιδικών σταθμών, έκλεισαν με στρατιωτική διαταγή μεταξύ των ετών 1987-1992, στερώντας από μια ολόκληρη γενιά το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Πάνω από το ένα τρίτο του παλαιστινιακού πληθυσμού είναι σπουδαστές σε σχολεία με πλήρες ωράριο ή φοιτητές σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, παρά τις συστηματικές επιθέσεις που δέχονται τα εκπαιδευτικά κέντρα από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής για περισσότερα από τριάντα οκτώ χρόνια. Αυτή η ισραηλινή επιδρομή, καθώς και οι προηγούμενες επιθέσεις, όπως οι συνεχιζόμενες παρενοχλήσεις φοιτητών στο παλαιστινιακό Πολυτεχνείο, στο πανεπιστήμιο Al Quds και στο Αραβικό Αμερικανικό Πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, στοχεύουν στην υπονόμευση του εκπαιδευτικού συστήματος της Παλαιστίνης.

Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες και την πολιτική των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, που βάζει εμπόδια στο δικαίωμα των φοιτητών και των μαθητών στην εκπαίδευση.

Καλούμε τα σωματεία, τους εκπαιδευτικούς φορείς να καταδικάσουν τις επιθέσεις βίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κατεχόμενου κράτους της Παλαιστίνης, να πιέσουν το Ισραήλ να σεβαστεί το δικαίωμα των παλαιστινίων στην εκπαίδευση.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό. Καταγγέλλουμε τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, καθώς και την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό είναι τεράστιοι.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού για:
• Να εξασφαλιστεί το δικαίωμά τους στη μόρφωση, καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών και των μαθητών στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, χωρίς εμπλοκή και εμπόδια από το ισραηλινό κράτος.
• Να γκρεμισθεί το απαράδεκτο τείχος διαχωρισμού, και να αρθεί κάθε μορφής αποκλεισμός των παλαιστινίων, στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
• Να εξασφαλιστεί η επιστροφή όλων των παλαιστινίων προσφύγων με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
• Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ”.