“Ελπίδα” Σπάρτης: Παρουσίαση των βασικών θέσεων

Alexakos

Alexakos

Την τελική διαμόρφωση και κωδικοποίηση των προτάσεων του συνδυασμού τους συζήτησαν επί τρίωρο σε κεντρικό ξενοδοχείο οι υποψήφιοι του Κινήματος Πολιτών “Ελπίδα”.

Συνοψίζοντας το όραμα σε μία πρόταση, ο υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης κ. Χρήστος Αλεξάκος ανέφερε πως είναι “η αναμόρφωση του δήμου Σπάρτης σε έναν παγκόσμιο τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό, βασισμένο στον ιστορικό, πολιτιστικό και παραγωγικό πλούτο που διαθέτει, με έμφαση στην παροχή άριστου επιπέδου ποιότητας ζωής για τους πολίτες και τους επισκέπτες της”.

Ο ίδιος όρισε ως αποστολή της παράταξης την ανάδειξη του ονόματος “Σπάρτη” ως συμβόλου ισχυρής ταυτότητας, αλλά και την κατοχύρωσή του ως εμπορικού σήματος (brand name), τη στροφή προς την εξωστρέφεια, την αξιοποίηση των υφιστάμενων ή των νέων ιστορικών – πολιτιστικών – παραγωγικών δεδομένων και υποδομών, την επίτευξη οικονομικής ευρωστίας της τοπικής κοινωνίας, καθώς και τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών και επισκεπτών.

Οι προγραμματικές θέσεις

1. Τομέας Τουρισμού

1.1- Ανάδειξη, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όλων των χώρων και στοιχείων της αρχαίας, βυζαντινής και νεότερης ιστορίας και παράδοσης της Σπάρτης και των δημοτικών ενοτήτων.

1.2- Επανακαθορισμός και αξιοποίηση των όχθεων του ποταμού Ευρώτα και ιστορικής διασύνδεσής τους με την αρχαία Σπάρτη και τηv εκπαίδευση των αρχαίων σπαρτιατών.

1.3- Σχεδιασμός, μελέτη και κατασκευή επιβλητικής εισόδου για το δήμο Σπάρτης και αξιοποίηση της μεταλλικής γέφυρας.

1.4- Αλλαγή του υφιστάμενου αγάλματος στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης με νέο μεγαλοπρεπές σύμβολο-έργο, το οποίο θα αναδεικνύει την πραγματική διάσταση του αρχαίου και νεότερου σπαρτιάτικου ύφους, ήθους και μεγέθους-αναστήματος.

1.5- Μουσείο Σπάρτης: Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και την Περιφέρεια Πελοποννήσου που προκύπτει από τη φυσική ευθύνη του δήμου Σπάρτης και συμβολή σε κάθε δράση που αφορά τη θετική έκβαση του ζητήματος.

1.6- Στόχος για τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο.

1.7-Στόχευση για προσέλευση ενός εκατομμυρίου τουριστών/επισκεπτών στην επόμενη τριετία με αντίστοιχες οικονομικές εισροές της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ για την τοπική κοινωνία.

1.8- Δημιουργία θεματικών τουριστικών ενοτήτων (αρχαιολογική – αγροτουριστική – θρησκευτική – νεότερης ιστορίας – οικολογικής – συνεδριακής κλπ) με στόχο την κατ’ ελάχιστο διήμερη παραμονή των τουριστών/επισκεπτών στο δήμο Σπάρτης με αντίστοιχη επιλογή τουριστικού πακέτου ανά ενότητα.

1.9- Σχεδιασμός δικτύου περιπατητικού και ποδηλατικού γύρου στη Σπάρτη αλλά και σε κάθε δημοτική ενότητα με διασύνδεση επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, πάρκων, πλατειών, μονοπατιών περιήγησης, περιοχές φυσικού κάλλους είτε αυτόνομα ή διασυνδεδεμένα.

1.10- Εγκατάσταση σημείων πληροφόρησης στο δήμο Σπάρτης και αλλαγή σήμανσης.

1.11- Διαδικτυακή εικονική προβολή της αρχαίας Σπάρτης αλλά και κάθε τουριστικής ενότητας στο σύνολο της περιφέρειας του δήμου.

1.12- Δημιουργία δημοτικού βοτανικού κήπου στο δήμο Σπάρτης σε συνεργασία με συνευθύνη των σχολείων.

1.13- Ανάδειξη και προβολή της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα σε συνδυασμό με συνεδριακή τεκμηρίωση και προβολή.

1.14- Έκδοση έντυπου καθώς και ηλεκτρονικού τουριστικού οδηγού.

1.15- Σύμφωνο συνεργασίας με επενδυτές και επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού.

1.16- Ανάπτυξη χορηγικών και υποστηρικτικών προγραμμάτων με επιχειρήσεις διεθνούς, ελληνικής και τοπικής εμβέλειας.

1.17- Ομαδοποίηση των φορέων-ενώσεων κατά κατηγορία και συνεργασία ώστε να συνδράμουν συνολικά στην τουριστική ανάδειξη του δήμου Σπάρτης.

1.18- Εθελοντική λειτουργία γραφείου τουριστικού ανταποκριτή του δήμου Σπάρτης σε Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη, Σαγκάη, Σαντιάγκο, Ρίο Ντι Τζανέιρο, Μόσχα και Σύδνεϋ.

1.19- Δημιουργία parking τουριστικών λεωφορείων στα όρια της πόλης και των χωριών.

1.20- Επανακαθορισμός χώρου και λειτουργίας camping.

1.21- Επιμορφωτικές δράσεις τουριστικών επαγγελμάτων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, σχολή μαγείρων ΚΕΕΜ, Συλλόγου Αρτοποιών και συναφών φορέων.

1.22- Θέσπιση συναντήσεων ανά τετράμηνο με όλους τους φορείς του δήμου με στόχο την αξιολόγηση των δεδομένων, την επεξεργασία, τυχόν αναθεώρηση λόγω νέων εξελίξεων και διόρθωση όπου κρίνεται απαραίτητο.

1.23- Αξιοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας και Τρίπολης και λιμένα Γυθείου ως τουριστικής πύλης εισόδου στο δήμο Σπάρτης.

2. Τομέας Πολιτισμού

2.1- Εμπλουτισμός, αναβάθμιση και επαναπροσδιορισμός θεσμών, εθίμων και εκδηλώσεων: Σπάρταθλον, Παλαιολόγεια, Γιορτή Ελιάς, Γιορτή Μπουκουβάλας, Εκκλησιαστική εορτή Αγάπης (Πάσχα), Γύρος της Πόλης, ημέρες Χριστουγέννων.

2.2- Ουσιαστική πολιτιστική και οικονομική διασύνδεση της πόλης και των χωριών με όμορους δήμους ή αδελφοποιημένες πόλεις, καθώς και συντονισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

2.3- Κατασκευή και ανάδειξη δύο μικρών αμφιθεάτρων-πολυχώρων στο βόρειο Ταΰγετο και στον Πάρνωνα.

2.4- Δημιουργία πολιτιστικού κέντρου διεθνών προδιαγραφών αντάξιο της ιστορικής σημασίας του δήμου Σπάρτης.

2.5- Δημιουργία Δημοτικού Θεατρικού Εργαστηρίου για παιδιά, ενήλικες και τρίτη ηλικία.

2.6- Δωρεάν εγκεκριμένες κινηματογραφικές, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις αποκλειστικά για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

2.7- Θεσμοθέτηση επταήμερου Εμπορικού – Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ στη Σπάρτη σε συνεργασία με τον εμπορικό και καλλιτεχνικό κόσμο.

2.8- Ομαδοποίηση των φορέων-ενώσεων κατά κατηγορία και συνεργασία ώστε να συνδράμουν συνολικά στην πολιτιστική ανάδειξη του δήμου Σπάρτης.

2.9- Συνεργασία με φορείς πολιτισμού, επιστήμης, τέχνης καθώς και διαπρεπών λακώνων προσωπικοτήτων της τέχνης και του πολιτισμού για την καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων.

2.10- Επιμορφώσεις σχετικά με την αρχαία Σπάρτη, τον πολιτισμό, την κοινωνική δομή, την αγωγή κλπ, ώστε να γίνουν οι δημότες κοινωνοί της εξαιρετικής ιστορίας τους.

3. Αγροτικός τομέας

3.1- Συντονισμός και συνεργασία παραγωγών για συγκέντρωση και προώθηση μεγάλων ποσοτήτων (τονάζ) αγροτικών προϊόντων, τυποποιημένων ή χύμα, και ηλεκτρονική δημοπράτηση με στόχο την επίτευξη υψηλότερης τιμής.

3.2- Διάθεση πόρων και έργων στο αγροτικό οδικό και αρδευτικό δίκτυο σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς εκπροσώπησης των αγροτών.

3.3- Εξασφάλιση υδάτων άρδευσης από φυσική πηγή-ροή και κατασκευή ήπιων ανασχετικών υδροφραγμάτων σε όλο το μήκος του Ευρώτα και των χειμάρρων με στόχο τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, την εξοικονόμηση αρδεύσιμου ύδατος, την αύξηση της παραγωγής και της ενίσχυσης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.

3.4- Φράγμα Κελεφίνας: Προώθηση των διαδικασιών για την κατασκευή του αρδευτικού φράγματος.

3.5- Δημιουργία Γεωπονικού Παρατηρητηρίου με στελέχη του δήμου και θέσπιση δημοτικών βραβείων καλλιέργειας – παραγωγής – τυποποίησης.

3.6- Δωρεάν επιμορφώσεις αγροτών για ζητήματα που αφορούν τη χρήση φυτοφαρμάκων και την αύξηση της παραγωγής και τυποποίησης.

3.7- Παρέμβαση/διεκδίκηση για εξασφάλιση μεγαλύτερων πόρων για αποτελεσματικότερη δακοκτονία.

3.8- Παρέμβαση στη διαμόρφωση τιμών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση τιμής παραγωγού. Έλεγχος μεσαζόντων. Έλεγχος δυνατοτήτων διάθεσης προϊόντων από τον παραγωγό απευθείας στο ράφι.

3.9- Ουσιαστική ενεργοποίηση του γραφείου ενημέρωσης του αγρότη.

4. Τομέας Παιδείας και Αθλητισμού

4.1- Μελέτη-κατασκευή σύγχρονου πρότυπου συγκροτήματος νηπιαγωγείων στη Σπάρτη.

4.2- Θωράκιση – ασφάλεια – επάρκεια σχολικών εγκαταστάσεων.

4.3- Εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με δημοτικούς και άλλους φορείς.

4.4- Ειδική μέριμνα και αποτελεσματικός συντονισμός με τους καθ’ ύλην κλάδους για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές.

4.5- Ίδρυση και λειτουργία δύο επιπλέον παιδικών σταθμών σε σύγχρονες αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις τελευταίων προδιαγραφών.

4.6- Δημιουργία και λειτουργία αποκεντρωμένου πρότυπου αθλητικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών για ανάπτυξη αθλημάτων και σπορ.

4.7- Διασύνδεση των αθλητικών ακαδημιών, συλλογικού και θεματικού αθλητισμού με το πανεπιστήμιο (ΤΟΔΑ) υπό την αιγίδα του δήμου.

4.8- Αναδιοργάνωση και βελτίωση των χώρων άθλησης για κάθε σπορ και άθλημα που υπάρχει στο δήμο Σπάρτης (ελληνορωμαϊκή πάλη, σκοποβολή κλπ).

4.9- Συνεργασία με Πανεπιστήμιο/Σχολή Διοίκησης Αθλητισμού για δράσεις και συμβουλευτική υποστήριξη σε κάθε αθλητικό τομέα με έμφαση στην πρακτική αξιοποίηση (και όχι εκμετάλλευση) των φοιτητών.

4.10- Αναβάθμιση του ρόλου της φιλαρμονικής και συνεργασία με μουσικούς συλλόγους.

5. Τομέας Ποιότητας ζωής, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος

5.1- Οριστική λύση στη στέγαση και επίβλεψη των ρομά, χωροθέτηση με διαβούλευση και κατόπιν δημιουργία πρότυπου σύγχρονου καταυλισμού με υποδομές και παροχές σε υγεία, εκπαίδευση, νερό, ηλεκτροδότηση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω προσφερόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

5.2- Συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση για προληπτική δράση κατά των παραβατικών συμπεριφορών κάθε είδους βάσει στατιστικής και γεωγραφικής προσέγγισης.

5.3- Λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων και στην αξιοποίηση της μεθόδου διαλογής στην πηγή για ανακύκλωση και κομποστοποίηση με μηδενικά υπολείμματα, άμεσα, σε πιστοποιημένες δημοτικές εγκαταστάσεις στη Λακωνία με κριτήριο το κόστος και το χρόνο.

5.4- Περιβαλλοντικές βιωματικές δράσεις στα νηπιαγωγεία και σχολεία, με θεματικές ενότητες που θα αφορούν τη διαχείριση της ενέργειας, τη δενδροφύτευση, την ανακύκλωση, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τον αθλητισμό και την κυκλοφοριακή αγωγή.

5.5- Κάλυψη με ασύρματο δίκτυο (wi-fi) όλων των αστικών, επιχειρηματικών και τουριστικών περιοχών του δήμου.

5.6- Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στο σύνολο του δήμου Σπάρτης.

5.7- Αποτροπή της παράκαμψης της πόλης της Σπάρτης και του αποκλεισμού της από την οδική, συγκοινωνιακή, εμπορική και οικονομική διασύνδεση με τους διερχόμενους επισκέπτες του νομού.

5.8- Οριστική ρύθμιση κυκλοφοριακών ζητημάτων σε συνεργασία με αρμόδια πανεπιστημιακή σχολή για εγκατάσταση φανών ρύθμισης κυκλοφορίας.

5.9- Επικαιροποίηση του σχεδίου πόλεως, χωροταξικός σχεδιασμός όλων των περιοχών του δήμου Σπάρτης.

5.10- Δράσεις για την οικογένεια, το παιδί και την τρίτη ηλικία, διαρκής εξειδικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες και απαιτήσεις των συμμετεχόντων.

5.11- Ανακαίνιση δημοτικής αγοράς (λαϊκής) Σπάρτης και εξορθολογισμός ης λειτουργίας της σε σχέση με τις ανάγκες της πόλης και το αντικείμενο.

5.12- Οριστική λύση στα ζητήματα στέγασης και σίτισης των αδέσποτων ζώων και ειλικρινής συνδρομή στους φορείς ζωοφιλίας.

5.13- Ελεγχόμενη στάθμευση: Αποτελεσματικότερος σχεδιασμός καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων προς όφελος των δημοτών και επισκεπτών.

5.14- Επανακαθορισμός της θέσης των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

6. Τομέας Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας

6.1- Δημιουργία και αναβάθμιση δημοτικών ιατρείων στην έδρα κάθε δημοτικής ενότητας με αξιοποίηση ενεργών, εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών.

6.2- Εξεύρεση χώρου για δωρεάν στέγαση συλλόγων, φορέων ΑμεΑ, τριτέκνων, πολυτέκνων, αναπήρων πολέμου, νεφροπαθών και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

6.3- Στέγαση κεντρικών γραφείων ΕΚΑΒ μέσα στην πόλη, καθώς και αναμονή ασθενοφόρων υπηρεσίας μέσα στην πόλη της Σπάρτης αλλά και στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων για άμεση επέμβαση.

6.4- Δωρεάν προγράμματα προληπτικής ιατρικής στην πόλη και τα χωριά, συστηματικά και προγραμματισμένα ανά μήνα και ανά τομέα (πχ Ιανουάριος: οφθαλμολογικός έλεγχος, Φεβρουάριος: έλεγχος διαβήτη, Μάρτιος: εξέταση καρκίνου του μαστού κλπ).

6.5- Μέριμνα για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) τόσο σε επίπεδο προσβασιμότητας όσο και ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινότητάς τους σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια καθώς και σε σημεία πρόσβασης.

6.6- Μηδενισμός δημοτικών τελών για τους πολύτεκνους.

6.7- Μείωση δημοτικών τελών στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη.

6.8- Ίδρυση και λειτουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας για το παιδί, την οικογένεια και τους ενήλικες.

7. Τομέας Διαχείρισης υπηρεσιών δήμου Σπάρτης

7.1- Ζωντανή προβολή των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης σε όλα τα μέσα δικτύωσης της πόλης, στην τηλεόραση καθώς και της ιστοσελίδας του δήμου.

7.2- Εξεύρεση κατάλληλου χώρου, συμβατού για χρήση από ΑμεΑ, για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου με γνώμονα την όσο γίνεται μεγαλύτερη παρουσία των δημοτών (σήμερα για τους δημότες υπάρχουν μόνο 15 θέσεις ενώ για τους αιρετούς 45).

7.3- Αναδιάρθρωση και βελτίωση της οργανωτικής δομής και του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, ώστε να αναδειχθούν οι πραγματικές, αναξιοποίητες ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού, με ανάμιξη των ιδίων των εργαζομένων στην όλη διαδικασία.

7.4- Απόλυτη ταύτιση του σχεδιασμού της οργανωτικής δομής με τις προγραμματικές δηλώσεις.

7.5- Καταγραφή και αξιοποίηση περιουσίας, κληροδοτημάτων και δωρεών, αναπροσαρμογή μισθωμάτων καθώς και δημοσιοποίησή τους.

7.6- Εξεύρεση ενιαίου χώρου για τη συγκεντρωτική συστέγαση όλων των υπηρεσιών και οργανισμών του δήμου για λόγους οικονομίας αλλά και εξυπηρέτησης των δημοτών.

7.7- Αξιολόγηση των υπηρεσιών του δήμου και αναδρομικός διαχειριστικός έλεγχος στην ταμιακή υπηρεσία, αποθήκες, ΔΕΥΑΣ και τα νομικά πρόσωπα από ορκωτούς λογιστές που θα προκύψουν από διεθνή διαγωνισμό.

7.8- Φρένο στη συχνότατη επιστροφή χρηματικών ενταλμάτων από τις υπηρεσίες ελέγχου επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας του δήμου Σπάρτης.

7.9- Πιλοτική εφαρμογή ηλεκτρονικών διαγωνισμών προμηθειών κλπ.