Εμμένει στους στόχους για πεζοδρόμηση και αστική συγκοινωνία ο δήμαρχος Σπάρτης

Τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αντιμετώπισε θετικά τις πρωτοβουλίες του δήμου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας εξέφρασε προς τα τοπικά ΜΜΕ ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης. Η σχετική συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες το απόγευμα, ημέρα ολοκλήρωσης της Εβδομάδας, η οποία συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και την ολοήμερη πεζοδρόμηση κεντρικού τμήματος της πόλης.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαλιώτης, πρόκειται για μια δέσμη εκδηλώσεων (επιμοφωτικών, πολιτιστικών κλπ) που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο και σκοπό έχουν την ανάδειξη του πώς πρέπει να λειτουργούν οι σύγχρονες πόλεις, με λιγότερο αυτοκίνητο, περισσότερους πεζούς και ποδηλάτες, σεβασμό στο περιβάλλον. Η δημοτική σύμβουλος κ. Χριστίνα Μακρυσοπούλου, που ήταν επιφορτισμένη με τον όλο προγραμματισμό, συμπλήρωσε πως ανάλογες πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην αναθέρμανση των ανθρώπινων σχέσων, κάτι για το οποίο αν μη τι άλλο προσφέρεται η πόλη της Σπάρτης.

Από πλευράς δήμου εκφράστηκαν ευχαριστίες σε όλους τους φορείς και ομάδες πολιτών που συνεργάστηκαν για την επιτυχία της Εβδομάδας. Οι μπασκετικοί αγώνες στην Παλαιολόγου που αναβλήθηκαν λόγω καιρού αναμένεται να διεξαχθούν τη βραδιά υποδοχής των σπαρταθλητών (30/9). Υπήρξε τέλος δέσμευση για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων.

Πεζοδρόμηση

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η δημοτική αρχή αντέκρουσε κάποιες διαμαρτυρίες πολιτών σε σχέση με τις πεζοδρομήσεις των τελευταίων ημερών, διευκρινίζοντας ότι αυτές προγραμματίστηκαν σε απογεύματα που τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και πάντως υποστηρίζοντας ότι αυτές καθόλου δεν ευθύνονται για μείωση της εμπορικής δραστηριότητας. Σημειώθηκε ακόμη ότι πεζοδρομήθηκε ένα μικρό μόνο μέρος του κέντρου, ενώ ζητήθηκε από τυχόν θιγόμενους επιχειρηματίες να προσκομίσουν συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν τη βασιμότητα των αιτιάσεων.

Υπενθυμίζοντας εξάλλου την επικείμενη εκπνοή της δημόσιας διαβούλευσης, ο δήμαρχος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του για εκτεταμένη πεζοδρόμηση και ανάπλαση του κέντρου της πόλης, επικαλούμενος και τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. “Σίγουρα η πόλη της Σπάρτης πρέπει να έχει και ποδηλατόδρομους και πεζοδρομήσεις. Μπορεί να έχουμε αρκετά μεγάλα πεζοδρόμια, δεν φτάνουν όμως. Κι αυτό το βλέπουμε σε κάθε μαζική εκδήλωση που διοργανώνουμε”, τόνισε.

Δημοτική αστική συγκοινωνία

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της αστικής συγκοινωνίας, ο κ. Βαλιώτης ενημέρωσε πως ο δήμος βρίσκεται σε επαφή με το ΚΤΕΛ για το πώς μπορεί πιλοτικά αυτή να λειτουργήσει. Στην παρούσα φάση ζητήθηκε από το ΚΤΕΛ να υποδείξει κάποιες διαδρομές και θα ακολουθήσουν ανάλογες προτάσεις από πλευράς δήμου. Σημείωσε δε πως για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση η αστική συγκοινωνία θα πρέπει να συνδυαστεί με χώρους στάθμευσης γύρω από την πόλη, ενώ διαβεβαίωσε πως η υλοποίησή της δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις σχετιζόμενες επαγγελματικές ομάδες. Επιχειρηματολογώντας εξάλλου υπέρ της καθιέρωσής της ο δήμαρχος είπε πως αστική συγκοινωνία διαθέτουν όλες οι πόλεις, ακόμη και μικρότερες πληθυσμιακά από τη Σπάρτη, και πως δεν αποκλείεται διασύνδεση με χωριά έξω από αυτήν (χαρακτηριστικό το παράδειγμα Τεγέας – Τρίπολης ήδη από το 1980).