Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης: “5,7 εκατομ. ευρώ οι ετήσιες απώλειες από την υποβάθμιση του ΚΕΕΜ”

Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, την οποία υπογράφει εκ μέρους του ΔΣ ο πρόεδρός του Παναγιώτης Φλώρος:

Emporikos Sylloggos Spartis“Κύριε υπουργέ,

Με αφορμή την πρόθεσή σας για αναδιοργάνωση των δομών των ενόπλων δυνάμεων που αποσκοπεί στη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους στη βέλτιστη χρησιμοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, θα θέλαμε να εξετάσετε σοβαρά πέρα από τα δημοσιονομικά δεδομένα τις κοινωνικές επιπτώσεις στον τόπο μας.

Το ΚΕΕΜ Σπάρτης για 60 χρόνια έχει γίνει συμπλήρωμα αυτής της πόλης και του νομού γενικότερα, προσφέροντας στην πόλη μας, πέρα από την οικονομική υποστήριξη, και την κουλτούρα που φέρνουν μαζί τους στελέχη και στρατιώτες.

Σε ένα παραμεθόριο νομό ουσιαστικά, σε μικρή πόλη 17.000 κατοίκων δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορούν να μας λείψουν νέοι άνθρωποι σε ένα γηρασμένο νομό.

Η πόλη μας αυτή τη στιγμή με το μεγάλο όνομα αλλά μικρή σε πληθυσμό προσπαθεί με την κατασκευή νέου μουσείου να βελτιώσει την επισκεψιμότητά της.

Καταργώντας το ΚΕΕΜ από κέντρο νεοσυλλέκτων στην πόλη μας, ουσιαστικά γυρίζουμε πολύ πίσω. Πόσο μάλλον αν χάσουμε και τη Νοσηλευτική Σχολή, που και αυτό ψιθυρίζεται. Θα είναι για εμάς η απόλυτη καταστροφή σε όλα τα επίπεδα.

Στο ΚΕΕΜ αυτή τη στιγμή το στελεχιακό δυναμικό είναι 150 με 200 άτομα, που μεταφράζεται σε οικογένειες οι οποίες εξακτινώνουν τον πλουτισμό και την κουλτούρα τους σε όλες τις δραστηριότητες της πόλης. Σε οικονομική βάση 200.000 το μήνα, 2.400.000 το χρόνο θα λείψουν από την πόλη μας.

Πέρα από αυτό, οι νεοσύλλεκτοι στρατεύσιμοι μαζί με τους επισκέπτες συγγενείς τους για τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους συμβάλλουν οικονομικά στην πόλη μας με το ποσό των 1.800.000 – 2.000.000 περίπου το χρόνο.

Τέλος, για τις ανάγκες του στρατοπέδου (σίτιση – καθαριότητα – συντήρηση κτλ) εισρέει στην πόλη μας το ποσό των 1.500.000 ευρώ. Ποσό που μοιράζονται περίπου 60 επιχειρήσεις, οι οποίες κατά βάση προωθούν προϊόντα που παράγει ο νομός μας.

Προσθέτοντας τα παραπάνω ποσά, το νούμερο που προκύπτει είναι περίπου 5.700.000 ευρώ το χρόνο, ποσό που δηλώνει τις οικονομικές συνέπειες που θα επέλθουν στην πόλη μας αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Θα θέλαμε επίσης να σας γνωρίσουμε ότι το στρατόπεδό μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας με πολύ καλές εγκαταστάσεις, και στο θέμα της σίτισης οργανωμένο έτσι που θα το ζήλευαν πεντάστερα ξενοδοχεία. Είναι ίσως το μοναδικό στρατόπεδο με τις σχολές μαγείρων, αρτοποιών και οδηγών που προσφέρει εμπειρίες για την πολιτική σταδιοδρομία των στρατεύσιμων.

Πόσο μάλλον σε μια χώρα που κατά βάση είναι τουριστική και οι περισσότεροι εξ αυτών θα στελεχώσουν αύριο επιχειρήσεις του είδους.

Κάτι άλλο που θα θέλαμε να σας επισημάνουμε είναι ότι το στελεχιακό δυναμικό είναι πολύ καλά εκπαιδευμένο στην υποδοχή προσαρμογής των νεοσυλλέκτων σε αντίθεση με τα προκεχωρημένα τάγματα, λόγω παρουσίας παλιών στρατιωτών και στελεχιακού δυναμικού προσαρμοσμένου σε άλλες ανάγκες.

Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψιν σας και με τη δέουσα προσοχή τις ανησυχίες μας στη διαδικασία λήψης των όποιων αποφάσεών σας.

Υ.Γ. Τις θέσεις μας αυτές συμμερίζονται η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, ο Δήμος Σπάρτης, το Επιμελητήριο Λακωνίας, όλοι οι συλλογικοί φορείς, οι πολίτες της Σπάρτης και του νομού γενικότερα”.