Ενάντια στα αιολικά πάρκα της Μάνης τάσσεται η Λαϊκή Ενότητα

Ανακοίνωση – καταγγελία της Λαϊκής Ενότητας δήμου Ανατολικής Μάνης:

Laiki Enotita“Στη 16η τακτική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στην Τρίπολη, μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνεται εξ αναβολής και η γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 55.3 MW στις θέσεις Μακρυλάκκωμα και Προφήτης Ηλίας ΠΕ Λακωνίας των εταιρειών Αιολικό Πάρκο Μακρυλάκκωμα ΑΕ και Αιολικό Πάρκο Σαγιάς ΑΕ».

Κατά της αδειοδότησης με υπουργική απόφαση του γνωστού κ. Παπακωνσταντίνου έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας 35 σύλλογοι και φορείς, μαζί περίπου με 1.500 μανιάτες και φίλους της Μάνης.

Η συζήτηση έχει αναβληθεί τουλάχιστον τρεις φορές και το θέμα χάνεται ανάμεσα στο ΣτΕ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος!

Μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής εξαθλίωσης, φορολογικής και εισπρακτικής καταιγίδας εναντίον των αγροτών και γενικώς των πολιτών του δήμου μας, ορισμένοι θεωρούν ότι μπορούν να μας αποκοιμίσουν, αλλά και να εξαντλήσουν την υπομονή και τη μαχητικότητα των αποφασισμένων κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στον Σαγιά κατοίκων της Ανατ. Μάνης.

Οι κυβερνοσύμμαχοι ΣΥΡΙΖΑ – Οικολόγοι Πράσινοι – ΑΝΕΛ εξαπάτησαν και στο θέμα αυτό την τοπική κοινωνία. Από την απόρριψη και μη αδειοδότηση αιολικών πάρκων στον Σαγιά – νότιο Ταΰγετο, διολίσθησαν στη βελτίωση των προτάσεων και τον περιορισμό των επιπτώσεων!

Βέβαια δεν είμαστε “Επενδυτές”, ως εκ τούτου η πρωτοδεύτερη φορά αριστερά μετά των Οικολόγων και των ΑΝΕΛ προτιμά να συναγελάζεται με τις επενδυτικές πράσινες εταιρείες, τις επιδοτούμενες από τους εξοντωτικά φορολογούμενους έλληνες, προς όφελος των εθνικών κατασκευαστών – εργολάβων.

Η εγκατάσταση ΒΑΠΕ στο νότιο Ταΰγετο:
– Καταστρέφει το ιδιόμορφο και σπάνιο φυσικό τοπίο.
– Προκαλεί διάβρωση των εδαφών σε χιλιάδες τμ επιφάνειας.
– Αναπτύσσει ρηγματώσεις του υπεδάφους με σοβαρές υδρογεωλογικές επιπτώσεις.
– Επηρεάζει αρνητικά το μικροκλίμα της περιοχής, περιορίζοντας τις ελάχιστες ήδη βροχοπτώσεις.
– Αυξάνει τις πιθανότητες για πυρκαγιές και ατυχήματα.
– Απομειώνει το τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή και την επισκεψιμότητα αυτής.

Απαιτούμε την απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Μάνη, η οποία είναι περιοχή Natura 2000 και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.

Η Μάνη ήταν και θα παραμείνει ένα Ανοικτό – Ιστορικό – Λαογραφικό – Περιβαλλοντικό Μουσείο.

Καλούμε τους περιφερειακούς συμβούλους στη συνεδρίαση της Δευτέρας να μην εγκρίνουν την αδειοδότηση των δύο αιολικών, απορρίπτοντας τη σχετική ΜΠΕ”.