Ενημερωτική εξόρμηση στη Σπάρτη για τις λαϊκές αγορές και τα εργασιακά από τον ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας

Στη λαϊκή αγορά και σε δημόσιες υπηρεσίες της Σπάρτης περιόδευσαν την Τετάρτη 5/5 τα μέλη των οργανώσεων μελών ΣΥΡΙΖΑ Σπάρτης και δημόσιου τομέα με τον βουλευτή Σταύρο Αραχωβίτη και μέλη της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος. Επρόκειτο για μια από τις προγραμματισμένες δράσεις ενάντια στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές και του αντεργατικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με παραγωγούς, πωλητές, καθώς και καταναλωτές, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αποτελεί νάρκη στα θεμέλια του θεσμού των λαϊκών αγορών, την πιο ουσιαστική απευθείας σχέση παραγωγών αγροτικών προϊόντων και καταναλωτών. Η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι το νομοσχέδιο “από την αρχή έως το τέλος, στην πραγματικότητα καταδιώκει τον αγρότη παραγωγό. Θέλει να τον βγάλει έξω από αυτόν τον θεσμό, που από τη δική του πλάτη στήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια”. Καλεί έτσι την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου και να προχωρήσει σε μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου για να αλλάξει τις διατάξεις που ουσιαστικά αλλοιώνουν την έννοια του θεσμού.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, “το σχέδιο νόμου Μητσοτάκη – Χατζηδάκη δίνει το τελικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, καταργώντας το οκτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θεσμοθετώντας απλήρωτες υπερωρίες, καταργώντας κάθε έλεγχο εργοδοτικής αυθαιρεσίας, συρρικνώνοντας τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και καθιερώνοντας τις ανεξέλεγκτες απολύσεις. Τη στιγμή που η οικονομική, κοινωνική και υγειονομική κρίση βαθαίνει, η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα που δεν πάρθηκαν ούτε στα σκοτεινά χρόνια του μνημονίου. Τη στιγμή που η ανεργία βαθαίνει και οι εργαζόμενοι βιώνουν τη φτώχεια και την ανασφάλεια, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα στήριξης αλλά έρχεται εκδικητικά να απορρυθμίσει πλήρως την εργασία, συρρικνώνοντας τους μισθούς και ελαστικοποιώντας την προκλητικά”.

Κάνοντας λόγο για ταξικές επιλογές της κυβέρνησης, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας δήλωσε στους συνομιλητές του πως θα συστρατευθεί στον αγώνα που θα δοθεί σε όλα τα μέτωπα το επόμενο διάστημα, δυνατά κι αποφασιστικά, μέσα κι έξω απ’ τη βουλή.