Ενθρόνιση της νέας ηγουμένης στην Ιερά Μονή Ζερμπίτσης

Enthronisi tis neas igoumenis IM Zermpitsis (8)

Enthronisi tis neas igoumenis IM Zermpitsis (8)

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης τελέσθηκε το απόγευμα της 21ης Νοεμβρίου, στο κατάμεστο καθολικό της ιεράς μονής Ζερμπίτσης, η ενθρόνιση της νέας ηγουμένης Μακαριώτισσας Μοναχής, παρουσία δεκάδων μοναχών και κληρικών και πλήθους ευλαβών προσκυνητών. Η τελετή της ενθρόνισης πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του εσπερινού, στον οποίο χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Στην ομιλία της η νέα ηγουμένη, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε τον Πανάγαθο Θεό που την αξίωσε να Τον διακονήσει και από την υπεύθυνη αυτή θέση. Στη συνέχεια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον κ. Ευστάθιο για την αγάπη, τη συμπαράσταση και την πνευματική καθοδήγησή του, καθώς και προς την οικογένειά της για την αμέριστη στήριξη πριν και κατά τη διάρκεια της μοναχικής της ζωής. Παράλληλα εξέφρασε την ευχή να φανεί αντάξια της υψηλής πνευματικής αποστολής που αναλαμβάνει.

Από την πλευρά του ο σεβασμιώτατος συνεχάρη την ηγουμένη Μακαριώτισσα και της ευχήθηκε ο Θεός να της χαρίζει δύναμη και κουράγιο, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο σημαντικό έργο που αναλαμβάνει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αν και ο δρόμος θα είναι ακανθώδης, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες όχι μόνο τις δικές της αλλά και των υπολοίπων μοναζουσών θα μπορέσουν να προσφέρουν μία όαση χαράς και πνευματικής αναγέννησης στους συνανθρώπους μας. Ολοκληρώνοντας το λόγο του, ο κ. Ευστάθιος μίλησε με θερμά λόγια για την ευσεβή και πολυμελή οικογένεια από την οποία προέρχεται η ηγουμένη, ενώ υποσχέθηκε ότι θα στέκεται πάντα αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο της ιδίας και της αδελφότητας την οποία καθοδηγεί.

Στο τέλος και κατά τη διάρκεια των ευχών προς την ηγουμένη, στον προαύλιο χώρο του καθολικού, προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους προσελθόντες.

Η νέα καθηγουμένη της ιεράς μονής Ζερμπίτσης Μακαριώτισσα Μοναχή, κατά κόσμον Μαρία Σουρλά, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Έχει σπουδάσει μαθηματικός. Προσήλθε στην ΙΜ Ζερμπίτσης το 1974, εκάρη μοναχή το 1977 και μεγαλόσχημος το 1988. Στις 13 Οκτωβρίου 2014 εξελέγη ηγουμένη παμψηφεί από την αδελφότητα της μονής, σύμφωνα με τους μοναστηριακούς κανόνες. Διακρινόταν ανέκαθεν για την αγάπη της στο Θεό και τον συνάνθρωπο, την πνευματικότητα και την υπακοή της.

Iera Moni Zermpitsis (1)Enthronisi tis neas igoumenis IM Zermpitsis (2)Enthronisi tis neas igoumenis IM Zermpitsis (3)Enthronisi tis neas igoumenis IM Zermpitsis (4)Enthronisi tis neas igoumenis IM Zermpitsis (5)Enthronisi tis neas igoumenis IM Zermpitsis (6)Enthronisi tis neas igoumenis IM Zermpitsis (7)