Εντυπωσιακές επιδόσεις στο διαδίκτυο: “Κλικ” και από τους ηλικιωμένους

internet

internet

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Κοινωνίας της Πληροφορίας που διεξήχθη το τέταρτο τρίμηνο του 2013, εξοικειωμένοι με τη χρήση τεχνολογιών και πληροφορικής εμφανίζονται πλέον οι έλληνες, καθώς χρόνο με το χρόνο αυξάνονται τα ποσοστά των πολιτών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και “σερφάρουν” στο ίντερνετ.

Το ποσοστό των πολιτών που χρησιμοποιεί τακτικά το διαδίκτυο αυξάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς το 81% του πληθυσμού μπαίνει στο ίντερνετ καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά. Σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες η χρήση υπολογιστή είναι διαδεδομένη σε πάνω από το μισό του πληθυσμού, με εξαίρεση την Ήπειρο, όπου φτάνει το 48,4%.

Παράλληλα, οι έλληνες φαίνεται ότι σιγά-σιγά ξεπερνούν και την ανασφάλειά τους σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς ολοένα και αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων που αγοράζει αγαθά ή υπηρεσίες για ιδιωτική χρήση μέσω διαδικτύου. Δημοφιλέστερες κατηγορίες προϊόντων παραμένουν τα είδη ένδυσης και υπόδησης και οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες μπαίνουν στο ίντερνετ κυρίως για την αναζήτηση πληροφοριών (76,7%) και για να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο (74,6%).

Εντυπωσιακό είναι, πάντως, το γεγονός ότι περισσότερο από το 11% των ηλικιωμένων “σερφάρει” συστηματικά στο ίντερνετ, κυρίως για να διαβάσει ηλεκτρονικές εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών, αν και το 85% δηλώνει ότι δεν έχει μπει ποτέ στο διαδίκτυο.

Τακτικοί χρήστες του διαδικτύου είναι και οι άνεργοι σε ποσοστό 65,2%, αλλά και οι χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου ερωτηθέντες (52%). Στον τομέα της εκπαίδευσης ιδιαίτερα θετικό είναι ότι η πλειονότητα των σχολείων διαθέτει πλέον δική της ιστοσελίδα, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό των μαθητών που φέρνουν στο σχολείο smartphones και δικούς τους υπολογιστές.

Χαμηλά είναι ακόμα τα ποσοστά της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς ένας στους τέσσερις έχει αναζητήσει πληροφορίες από sites υπηρεσιών, ενώ σχεδόν όλοι συμφωνούν πως η ύπαρξη ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών βελτιώνει τις συναλλαγές τους με το δημόσιο.

πηγή: ethnos.gr