“Εντυπωσιακός ο Βασίλης Λέκκας στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού”

pena

άρθρο του κ. Δημητρίου Κονιδάρη, καθηγητή Πληροφορικής


Το Σάββατο 5 Αυγούστου στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού πραγματοποιήθηκε μια πολύ ωραία εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με αφορμή την πανσέληνο της 7ης Αυγούστου. Πρωταγωνιστές ήταν ο γνωστός ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας και ο εξαίρετος πιανίστας Γιώργος Σαλτάρης. Η είσοδος ήταν ελεύθερη και κατά συνέπεια ο όμορφος χώρος του μουσείου γέμισε (εύκολα) από ανθρώπους κάθε ηλικίας, που απήλαυσαν έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους του έντεχνου τραγουδιού της τελευταίας 40ετίας στη χώρα μας.

Ως γνωστόν ο Βασίλης Λέκκας είναι ένας ερμηνευτής με σημαντική ιστορία και αξιόλογα έργα στο ενεργητικό του, αφού έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων σε αρκετούς δίσκους του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Μαρκόπουλου. Προσωπικά είχα παρακολουθήσει τον κ. Λέκκα σε συναυλίες του Μίκη κατά τη δεκαετία του 1990 και προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι η φωνή του παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη, ενώ ο ίδιος ήταν υπέροχος στη συναυλία της 5ης Αυγούστου, αφού ερμήνευσε με έξοχο τρόπο όλα τα τραγούδια, τα οποία απέδειξε ότι σέβεται όσο λίγοι.

Ένα στοιχείο που εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν η τεράστια επικοινωνιακή του άνεση και η διάθεσή του να μιλήσει στους θεατές, μεταξύ των οποίων και ο γράφων, ενημερώνοντάς τους για την ιστορία πολλών από τα τραγούδια που επρόκειτο να ερμηνεύσει. Επίσης παρείχε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάποια έργα όπως την προέλευση της ονομασίας του πασίγνωστου δίσκου “Ρωμαϊκή Αγορά” του Μάνου Χατζιδάκι και του δίσκου “Ασίκικο Πουλάκη”, που είναι ένας από τους τελευταίους και λιγότερο γνωστούς του Μίκη Θεοδωράκη. Τα στοιχεία αυτά, κατά την άποψή μου, έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού, πέραν της ενημέρωσης που προσέφεραν, ελέχθησαν από έναν εκ των βασικών συντελεστών των συγκεκριμένων δίσκων.

Η συναυλία ξεκίνησε με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και συνεχίστηκε κυρίως με κομμάτια του έτερου γίγαντα της νεοελληνικής μουσικής Μίκη Θεοδωράκη.

Ενδεικτικά αναφέρω κάποια από τα σημαντικότερα τραγούδια που απέδωσε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Βασίλης Λέκκας:

• “Αθανασία” του Μ. Χατζιδάκι από τον ομώνυμο δίσκο.

• “Τσάμικος” του Μ. Χατζιδάκι από το δίσκο “Αθανασία”.

• “Κεμάλ” του Μ. Χατζιδάκι (κατόπιν επανειλημμένης απαίτησης του κοινού).

• “Αστέρι μου, φεγγάρι μου” του Μ. Θεοδωράκη. Στο σημείο αυτό ο κ. Λέκκας ενημέρωσε τον κόσμο ότι το τραγούδι προέρχεται από την ταινία “Φαίδρα” του Ζιλ Ντασέν.

• “Όμορφη πόλη” του Μ. Θεοδωράκη, τονίζοντας ότι το κομμάτι αυτό έχει τραγουδηθεί και από την αξέχαστη γαλλίδα ερμηνεύτρια Εντίθ Πιαφ.

• “Βράχο – βράχο” και “Σαββατόβραδο” από την “Πολιτεία Α” του Μ. Θεοδωράκη.

• “Το τραγούδι της ξενιτειάς” από τη θεατρική παράσταση “Όμορφη πόλη” του Μ. Θεοδωράκη.

• “Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου” από τον ιστορικό δίσκο “Σάλπισμα”. Αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι ο Β. Λέκκας ανέφερε όχι μόνο τον ποιητή Κώστα Βάρναλη, που έγραψε τους στίχους αυτού του σπουδαίου κομματιού, και τον Αρχάγγελο της Κρήτης Νίκο Ξυλούρη, που ήταν ο πρώτος ερμηνευτής, αλλά και το συνθέτη Λουκά Θάνου (δυστυχώς είναι σύνηθες το φαινόμενο να μην αναφέρεται συχνά το όνομά του), που υπέγραψε τη μουσική όλων των τραγουδιών του εν λόγω δίσκου.

• “Της Αγάπης αίματα” από το “Άξιον εστί” των Οδυσσέα Ελύτη και Μ. Θεοδωράκη.

• “Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ” από το “Άξιον εστί”. Σε αυτό το θρυλικό κομμάτι, αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών, ο Βασίλης Λέκκας παρότρυνε το κοινό όχι μόνο να τραγουδήσει μαζί του, αλλά και να σηκωθεί από τις θέσεις του, δείχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον απόλυτο σεβασμό του προς το εν λόγω αριστούργημα.

Συμπερασματικά ο κ. Λέκκας δεν δίστασε να τραγουδήσει μεγάλα κομμάτια, που έχουν σφραγίσει με τη φωνή τους οι κορυφαίοι ερμηνευτές όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Νίκος Ξυλούρης, δείχνοντας ότι ακόμα και σε ιστορικής σημασίας έργα, που δεν πρωτοτραγούδησε ο ίδιος, μπορεί να σταθεί αξιοπρεπέστατα.

Σε όλες βέβαια τις ερμηνείες του φάνηκε να απολαμβάνει δεόντως την παρουσία του στο χώρο του μουσείου και να δείχνει πολύ ευχαριστημένος από τη συμμετοχή του κόσμου στην προσπάθειά του. Έτσι μαζί με τον ταλαντούχο πιανίστα Γιώργο Σαλτάρη μάς χάρισαν μια βραδιά γεμάτη μουσικότητα, μαγικές μελωδίες και νοσταλγία. Εν κατακλείδι θεωρώ ότι ο κ. Λέκκας απέδειξε ότι παραμένει ένας θαυμάσιος τραγουδιστής και μπορεί να ψυχαγωγήσει το εκάστοτε κοινό του με μεγάλα τραγούδια κορυφαίων δημιουργών που έχουν γράψει τα ονόματά τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ να επισκεφθεί ξανά την ιστορική πόλη μας ο σπουδαίος αυτός ερμηνευτής και να δώσει την ευκαιρία σε πολύ περισσότερο κόσμο να τον απολαύσει.