Εν Δήμω: Το 6ο Δημοτικό Σπάρτης και τα διδακτηριακά προβλήματα των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων


του Βαγγέλη Μητράκου


Πάνε 33 ολόκληρα χρόνια (!!!) από τότε που με αίτημα των κατοίκων Ν. Κόσμου – Ψυχικού Σπάρτης και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λακεδαίμονος τέθηκε ως θέμα η δημιουργία του 6ου δημοτικού σχολείου Σπάρτης.

Σήμερα, με το 6ο δημοτικό ιδρυμένο «στα χαρτιά» από το 1994 και με το οικόπεδο αγορασμένο με τα χρήματα του ελληνικού λαού από το 2008, καταγράφεται άλλη μια χαμένη πενταετία και το σχολείο παραδίδεται, δυστυχώς, προς υλοποίηση στις επόμενες αυτοδιοικητικές αρχές (α’ και β’ βαθμού).

Η δημιουργία του 6ου δημοτικού Σπάρτης και του νηπιαγωγείου που θα συστεγαστεί εκεί δεν θα καλύψει μόνο τις εκπαιδευτικές ανάγκες μιας μεγάλης συνοικίας που στερείται σχολείου. Μέσα από την αλλαγή των ορίων των σχολείων και την ανακατανομή του μαθητικού πληθυσμού θα ελευθερωθούν χώροι στα υπάρχοντα σχολεία, οι οποίοι θα ικανοποιήσουν τις λειτουργικές ανάγκες του σύγχρονου σχολείου (κλειστά γυμναστήρια, αίθουσες υπολογιστών, εργαστήρια φυσικής και χημείας, βιβλιοθήκες, αίθουσες εικαστικών, μουσικής, ξένης γλώσσας, αυτόνομης λειτουργίας ολοήμερου σχολείου, εκδηλώσεων και προβολών κ.ά.).

Συγχρόνως θα δοθεί η δυνατότητα να συστεγαστεί με τα δημοτικά σχολεία ένας ικανός αριθμός νηπιαγωγείων, των οποίων η μεγάλη πλειονότητα στεγάζεται σε ακατάλληλες, ενοικιασμένες αίθουσες.

Οι κάτοικοι του Ν. Κόσμου – Ψυχικού και η εκπαιδευτική κοινότητα δεν έχουν πλέον διάθεση ΟΥΤΕ να παρακαλέσουν ΟΥΤΕ να ευχηθούν ΟΥΤΕ να ελπίσουν. Το απόθεμα αυτό έχει εξαντληθεί προ πολλών ετών.

ΔΗΛΩΝΟΥΝ, όμως, πως θα παραμείνουν διεκδικητικοί και μαχητικοί στις επάλξεις, μέχρις ότου η Πολιτεία πράξει το στοιχειώδες καθήκον της και υλοποιήσει, ύστερα από 33 χρόνια διεκδίκησης, το 6ο δημοτικό σχολείο Σπάρτης, δίνοντας ένα σχολείο σε μια περιοχή που το δικαιούται και αναβαθμίζοντας, συνολικά, την παρεχόμενη εκπαίδευση στα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής της πόλης μας.