Εξάρθρωση σπείρας ναρκωτικών στη Λακωνία – Συνελήφθησαν έξι άτομα

Εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείτο στην καλλιέργεια, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία και πώληση ακατέργαστης κάνναβης εξαρθρώθηκε στη Λακωνία. Σύμφωνα με την αστυνομία, χθες το πρωί (27/1), ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε από το τμήμα ασφάλειας Τρίπολης, με την συνδρομή του τμήματος ασφάλειας Σπάρτης και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Διευθύνσεων Αστυνομίας Αρκαδίας και Λακωνίας, συνελήφθησαν σε περιοχές του δήμου Σπάρτης συνολικά έξι μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 49 έως 64 ετών.

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία και έχοντας διακριτούς ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις, δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2019, στην καλλιέργεια, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία και πώληση ακατέργαστης κάνναβης σε Λακωνία, Αρκαδία, Αχαΐα, Αττική, Κυκλάδες και Κρήτη.

Προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν χθες σε τοπικές κοινότητες του δήμου Σπάρτης παράλληλες έρευνες σε σπίτια, αποθήκες, υπαίθριους χώρους, οχήματα, όπου κατασχέθηκαν πάνω από 94 κιλά ακατέργαστης κάνναβης (φούντα), πάνω από 449 κιλά φυτικά αποσπάσματα κάνναβης (κλαδιά-φύλλα-φούντα), 108 κιλά φυτικά αποσπάσματα κάνναβης (φύλλα και κλαδιά), πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και καρτών sim, 42.100 ευρώ, τέσσερις ηλεκτρονικές ζυγαριές και αυτόματο μηχάνημα καταμέτρησης χαρτονομισμάτων, ιδιόχειρες σημειώσεις για την πώληση ακατέργαστης κάνναβης, πέντε κυνηγετικά όπλα καθώς και πλήθος φυσιγγίων.

Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα δεκαπέντε άτομα, τα οποία προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από την συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση και έχουν εξακριβωθεί τα στοιχεία ταυτότητας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προσδοκώμενα έσοδα της εγκληματικής οργάνωσης, με τη διάθεση της κάνναβης στην εγχώρια παράνομη αγορά, υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούσαν το 1.000.000 ευρώ.

Η προανάκριση διενεργήθηκε από το τμήμα ασφάλειας Τρίπολης, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης.