Εξάρθρωση σπείρας που δρούσε και στη Λακωνία

exarthrosi omadas - klopes

exarthrosi omadas - klopes

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά κλοπές σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και τη Φωκίδα.

Αναλυτικότερα, την Κυριακή το απόγευμα συνελήφθησαν στην Καλαμάτα δύο αλβανοί ηλικίας 23 και 46 ετών, καθώς και ένας 30χρονος πακιστανός, όλοι τους μέλη της σπείρας.

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και προανακριτικών δεδομένων, εξακριβώθηκε ότι οι προαναφερθέντες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη διαρρήξεων και κλοπών σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και οικίες.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και παράβασης της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς. Η δικογραφία περιλαμβάνει ένα ακόμη άτομο, επίσης μέλος της ομάδας, η οποία δρούσε συστηματικά τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο, διέθετε εσωτερική διάρθρωση, ιεραρχική δομή και διακριτότητα στους επιμέρους ρόλους.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της σπείρας, αφού επέλεγαν προσεκτικά τους «στόχους» τους, εισέρχονταν στους χώρους (δωμάτια, οικίες κλπ) από ανασφάλιστα σημεία ή παραβιάζοντας παράθυρα και πόρτες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δρούσαν κατά τις νυκτερινές ώρες, όταν οι ένοικοι κοιμούνταν, ενώ επέλεγαν να αφαιρέσουν αντικείμενα που μπορούσαν εύκολα να μεταφερθούν και να διοχετευθούν στη «μαύρη αγορά» (όπως κινητά τηλέφωνα, μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ρολόγια κλπ).

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί δώδεκα κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Δυτικής Μάνης (Στούπα, Άγιος Νικόλαος και Καρδαμύλη), έξι κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ανατολικής Μάνης (Αρεόπολη, Λιμένι και Νέο Οίτυλο), όπως και μία κλοπή στην Ερατεινή Φωκίδας.

Εκλάπησαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 20.500 ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το προανακριτικό έργο από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, η συμμετοχή τους σε διάπραξη και άλλων συναφών αδικημάτων και η τυχόν εμπλοκή περισσοτέρων ατόμων στην εγκληματική ομάδα.