Εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση για τα αρχαιολογικά μνημεία της Σπάρτης

Panagiotopoulou Anastasia

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Πνευματική Εστία, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, η εκδήλωση που οργάνωσαν ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος και το Ινστιτούτο Σπάρτης με θέμα “Ανιχνεύοντας το παρελθόν της πόλης μας: Τα διατηρημένα αρχαιολογικά κατάλοιπα της Σπάρτης”.

Προσκεκλημένη ομιλήτρια ήταν η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων κ. Αναστασία Παναγιωτοπούλου, επιστήμων με σημαντικές σπουδές και αξιόλογη επιστημονική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και με ουσιαστική αγάπη για την αρχαιολογία.

Με πλούσιο οπτικό υλικό και βαθιά επιστημονική γνώση και επάρκεια, η κ. Παναγιωτοπούλου παρουσίασε στο σπαρτιατικό κοινό -το οποίο κατέκλυσε ασφυκτικά τις δύο αίθουσες της Πνευματικής Εστίας- τα διατηρημένα αρχαιολογικά μνημεία και ευρήματα της Σπάρτης, αναλύοντας τα ιστορικά τους στοιχεία, τη σπουδαιότητά τους, αλλά και τα μορφολογικά, αρχιτεκτονικά, καλλιτεχνικά κλπ χαρακτηριστικά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλήτρια υπηρέτησε, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών θέσεων, σε δυο περιόδους στη Σπάρτη, αρχικά ως επιμελήτρια και μετά ως διευθύντρια, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών μας μνημείων.

Την κ. Παναγιωτοπούλου διαδέχθηκε στο βήμα η γνωστή και διακεκριμένη συμπολίτισσά Kanellopoulou Anastasiaμας κ. Αναστασία Κανελλοπούλου, καθηγήτρια φιλόλογος και πρόεδρος του Ιντιστούτου Σπάρτης, η οποία ανέπτυξε, διεξοδικά και τεκμηριωμένα, την εισήγησή της σχετικά με την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των σημαντικότατων αρχαιολογικών μνημείων της Σπάρτης, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής για την ανάπτυξη του τόπου μας, στην οποία οφείλουν να πρωτοστατήσουν η τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, οι πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες του νομού, αλλά και η τοπική κοινωνία.

Το εκλεκτό και πολυπληθές κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και διακρίθηκε για την ποιότητά του, συμμετέχοντας ενεργά, μετά το πέρας των ομιλιών, στο γόνιμο διάλογο που ακολούθησε. Ιδιαίτερη εντύπωση κι ενδιαφέρον προξένησε η πρόταση του συμπολίτη μας κ. Νίκωνα Σπ. Τζινιέρη για έκθεση αρχαιολογικών θησαυρών της Σπάρτης που βρίσκονται στις αποθήκες σ’ έναν κατάλληλο, ασφαλή και προσβάσιμο στο κοινό χώρο, έως ότου ανεγερθεί το νέο μουσείο Σπάρτης. Υπέδειξε ως τέτοιον τον χώρο του πρώην εργοστασίου «Μορφογένη», εκτάσεως 2.000 τμ.

ekdilosi

Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο δάσκαλος κ. Ευάγγελος Μητράκος, γραμματέας του Γορτυνιακού Συνδέσμου Σπάρτης.