Εξαρθρώθηκε σπείρα κλεφτών που δρούσε και στη Λακωνία

Το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά ληστείες και κλοπές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2018 και εκτείνονταν σε διάφορες περιοχές και κυρίως σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Λακωνία, Άρτα, Φωκίδα, Αρκαδία και Ηλεία.

Ο τρόπος δράσης

Τα μέλη της οργάνωσης εισέρχονταν στις οικίες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, παραβιάζοντας παράθυρα, μπαλκονόπορτες ή κύριες πόρτες εισόδου, ενώ στις περιπτώσεις των ληστειών ακινητοποιούσαν τους ενοίκους με την απειλή όπλων.

Τόσο στις ληστείες όσο και στις διαρρήξεις, ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, ακόμη και αυτοκίνητα των ενοίκων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη διαφυγή τους από και προς τα σημεία διάπραξης των αξιόποινων πράξεων.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα βίαιη συμπεριφορά, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση την υπόθεση ανθρωποκτονίας του 52χρονου επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη τον Απρίλιο του 2018 στην Κηφισιά.

Σημειώνεται ότι μετά τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας αυτής οι δράστες διέφυγαν από τη χώρα, τα δε λοιπά μέλη της οργάνωσης άλλαξαν τη μεθοδολογία τους, συνεχίζοντας τη δράση τους εκτός Αττικής. Επέλεγαν μάλιστα περιοχές όπου πραγματοποιούνταν κοινωνικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τοπικά πανηγύρια, κατά τη διάρκεια των οποίων απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών ή καταστημάτων.

Μετά τον εντοπισμό του «στόχου» τα μέλη της οργάνωσης χωρίζονταν σε φυσικούς αυτουργούς και τσιλιαδόρους. Οι πρώτοι, έχοντας προμηθευτεί τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία, εισέρχονταν στις οικίες, ενώ ο τσιλιαδόρος αναλάμβανε την ευθύνη να ειδοποιεί τους συνεργούς του για την κίνηση αστυνομικών δυνάμεων, την τυχόν επιστροφή των ενοίκων, καθώς και για την πορεία της κοινωνικής εκδήλωσης.

Μετά τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων και την επιστροφή τους στην Αθήνα, τα μέλη της οργάνωσης και κυρίως 34χρονη συλληφθείσα αναλάμβαναν τη διοχέτευση των κλοπιμαίων σε ενεχυροδανειστήρια.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στην κατοχή και τις οικίες των εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας, μεγάλος αριθμός κοσμημάτων (δαχτυλίδια, βραχιόλια, αλυσίδες κ.ά.), ηλεκτρονικές συσκευές (φωτογραφικές μηχανές, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.ά., συσκευή taser, δύο πτυσσόμενα μαχαίρια, φορητός ασύρματος με βάση φόρτισης και ΙΧΕ αυτοκίνητο, στο εσωτερικό του οποίου εντοπίστηκε σακίδιο με διαρρηκτικά εργαλεία.

Οι συλλήψεις

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Πρόκειται για δέκα αλβανούς και μία ρουμάνα. Στην οργάνωση συμμετέχει και ένα επιπλέον άγνωστο άτομο.

Για την αποδόμηση της σπείρας πραγματοποιήθηκε την 7/2/2019 οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής και Κορινθίας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν οκτώ από τα μέλη.

Επιπλέον, η συνεργασία της ελληνικής αστυνομίας με τις βελγικές αστυνομικές αρχές απέφερε τη σύλληψη, στις 6/2, στις Βρυξέλλες, ακόμη ενός μέλους.

Τα άλλα δύο ταυτοποιημένα μέλη βρίσκονται εκτός Ελλάδας και συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τους, σε συνεργασία με τις αρχές ευρωπαϊκών χωρών.

Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώθηκε ότι στη διάπραξη της ληστείας και ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία συμμετείχε ο συλληφθείς στο Βέλγιο, τα άλλα δύο ταυτοποιημένα άτομα που βρίσκονται εκτός Ελλάδας, καθώς και το μη ταυτοποιημένο μέλος της οργάνωσης.

Μέχρι στιγμής εξιχνιάστηκε η διάπραξη επιπλέον μιας ληστείας σε σπίτι, πενήντα πέντε κλοπών και εννέα αποπειρών κλοπών σε οικίες και επιχειρήσεις, καθώς και μία απόπειρα διάρρηξης ΑΤΜ τράπεζας.