“‘Εξεστιν τοις Κλαζομενίοις ασχημονείν” (β΄ μέρος)

Georgiadis Vasilis

 

[μέρος 2ο – Συκοφαντία ή ογκώδης άγνοια;]

 Georgiadis Vasilis

γράφει ο Βασίλης Γεωργιάδης

________________________________________________________________________________

Ο υποψήφιος, λοιπόν, Δήμαρχος (στο εξής Υ.Δ.) και νυν επικεφαλής (μονομελούς, εντός του δημοτικού συμβουλίου) δημοτικής παρατάξεως, κατά τη διάρκεια των λεγομένων «Ανακοινώσεων» (των όσων, δηλαδή, λέγονται προ της αναγνώσεως του 1ου θέματος της ημερησίας διατάξεως των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) εξαπέλυσε απρόκλητα προσωπική επίθεση με αφορμή τη συνδιοργάνωση της 75ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συγκέντρωσης από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης και πολλούς άλλους φορείς, μεταξύ των οποίων το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης και το Δήμο Σπάρτης.

Ασφαλώς, μολονότι προεδρεύω του ΔΣ του ΕΟΣ Σπάρτης, σεβόμενος τη δημοκρατική δεοντολογία και θεσμική νομιμότητα, αναμένω τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων διοίκησης του Συλλόγου, στα οποία έχει παραπεμφθεί το θέμα για εξέταση, για να προβούμε στις όποιες ενέργειες αποφασιστούν.

Εδώ, όμως, θα αναλύσουμε ένα προς ένα τα στοιχεία της προπετούς ανακοινώσεως για να απαντηθεί το ερώτημα εάν πρόκειται για προϊόν ογκώδους άγνοιας (ανεπίτρεπτης μεν για υποψήφιο Δήμαρχο, δικαιολογημένης, όμως, λόγω της λίαν πρόσφατης ενασχόλησής του και με τα κοινά και με τον τόπο) ή για συκοφαντία.

Αγορεύει, λοιπόν, ο Υ.Δ. :

«…Στο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος είναι μέλος ο κ. Νικόλαος Γεωργιάδης και ο κ. Βασίλειος Γεωργιάδης, οι οποίοι ψήφισαν να δοθεί στον ορειβατικό σύλλογο -δεν γνωρίζω εάν ήταν παρόντες, αλλά τέλος πάντων είναι μέλη του Νομικού Προσώπου- να δοθούν 6000. Δηλαδή ψήφισαν ως μέλη, ως μέλος, μάλλον, ο ένας εξ αυτών, να δοθούν στον άλλο σύλλογο που είναι πρόεδρος 6000…»

Προσπερνώντας το παραληρηματικό συντακτικό, που δυσκολεύει και την απλή κατανόηση του ποιον και τι ακριβώς καταγγέλλει ο Υ.Δ., θα σταθώ μόνο για ένα λεπτό στην εύκολη αναφορά με την οποία προσπερνά τον «κ. Νικόλαο Γεωργιάδη»: Προφανώς και δεν έχω καμία εξουσιοδότηση να απαντήσω. Θα αφήσω το ήθος του νεαρού Υ.Δ. στην κρίση των πολιτών της Σπάρτης, που γνωρίζουν, παραπέμποντας μόνο στο καβαφικό «Εν Σπάρτη»: «… Όσο για την ταπείνωσι – μα αδιαφορούσε. / Το φρόνημα της Σπάρτης ασφαλώς δεν ήταν ικανός / να νοιώσει ένας Λαγίδης χθεσινός…»

Κατά τα λοιπά, πρέπει, κατά πως φαίνεται, να πληροφορηθεί καθυστερημένα ο Υ.Δ. πως:

1. Στο ΔΣ του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, πέραν των θέσεων που καλύπτονται από τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων και των εργαζομένων στις Υπηρεσίες του, κλήθηκαν, στο πνεύμα των οριζομένων από τις ιδρυτικές του Ν.Π. Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και με πρόταση του Δημάρχου Σπάρτης, η οποία και υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, να μετάσχουν πρόσωπα από πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους με καταξιωμένη στην κοινή αντίληψη δράση στον τομέα τους στην τοπική κοινωνία. Το ότι η δημοτική του παράταξη δεν διαθέτει από αυτό το είδος -ή, ακόμη χειρότερα, εάν διαθέτει, αλλά ο ίδιος δεν επέλεξε να τα προτείνει για να την εκπροσωπήσουν- δεν του επιτρέπει να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και να απαιτεί το παράλογο: δηλαδή ενεργοί στις πολιτιστικές ή περιβαλλοντικές συλλογικότητες πολίτες να «αποστρατευτούν» από τα καθήκοντα και την ενεργό δράση, λόγω, ακριβώς, των οποίων κλήθηκαν να προσφέρουν έργο και στο ΔΣ του Ν.Π.Π.Π.!

2. Στο πολιτικό σκεπτικό της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον προτεινόμενο Πρόεδρο του Ν.Π.Π.Π. Μανούσο Μανουσάκη, αλλά, κυρίως, από το Δήμαρχο Σπάρτης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης.9.2014, κατά την οποία ορίστηκαν τα μέλη του ΔΣ του Ν.Π.Π.Π., υπογραμμίστηκε η βούληση για τη μέγιστη συμμετοχή στη λειτουργία του οργάνου, όπου ουσιαστικά δεν θα υπήρχε διάκριση Τακτικών και Αναπληρωματικών μελών, πέραν, βεβαίως, των όσων ορίζονται από το νόμο (ψηφοφορίες κ.ά.). ΑΥΤΗ η πολιτική πρόταση μας έγινε, ΑΥΤΗ την πρόταση αποδεχθήκαμε και ΑΥΤΗΝ προσπαθούμε να τιμήσουμε, παρά τις εκ των ένδον υπονομεύσεις –κι όχι από μια, μόνο πλευρά…

3. Ο υπογράφων έχει οριστεί, με την προαναφερθείσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ μέλος του Τακτικού μέλους Γιώργου Γιαξόγλου. Συνεπώς, από τη στιγμή που ο κ. Γιαξόγλου παρέστη στη σχετική συνεδρίαση του ΔΣ του Ν.Π.Π.Π. της 13ης Μαΐου 2015, ο υπογράφων ΔΕΝ θα μπορούσε να ψηφίσει καμία απόφαση, ακόμη και αν του άρεσε ο τρόπος που σκέφτεστε (για να θυμηθούμε το γνωστό ανέκδοτο) για τη συμμετοχή στα κοινά…

4. Το ΔΣ του Ν.Π.Π.Π. ΔΕΝ θα μπορούσε να αποφασίσει «να δοθούν στον άλλο σύλλογο που είναι πρόεδρος» όχι «6000», αλλά ούτε 6 ευρώ! Για τον απλούστατο λόγο πως το Ν.Π.Π.Π. ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να επιχορηγεί συλλόγους. Το εάν το ΔΣ του Ν.Π.Π.Π. εξετάζει την πρόταση μιας διοργάνωσης που εμπίπτει στους σκοπούς του, αξιολογεί τα στοιχεία της και την ποιότητα του φορέα που την υποβάλει και αποφασίζει τελικά ομοφώνως (δηλαδή με τη θετική ψήφο ΚΑΙ του εκπροσώπου του συνδυασμού του Υ.Δ…) να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής, αναλαμβάνοντας, βεβαίως, να καλύψει και συγκεκριμένες ανάγκες της, είναι εντελώς άλλο πράγμα:

Κατά πρώτον, διότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των δράσεων του Ν.Π.Π.Π. συγκροτείται από συνδιοργανώσεις με τοπικούς πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους, κατά δεύτερον, με αυτή ακριβώς τη διαδικασία κρίνονται ΟΛΕΣ οι προτάσεις που υποβάλλονται, και, τέλος, για την παραπλανητική εντύπωση που δημιουργεί στους συμπολίτες η διατύπωση πως κάποιοι «έδωσαν 6000» στο σύλλογο (άρα πως ο σύλλογος «τα πήρε») ή θα πρέπει να ομολογήσει την πλήρη άγνοιά του για τα δρώμενα και τις διαδικασίες του Ν.Π.Π.Π. ή να ετοιμάζει την υπερασπιστική του γραμμή για εκεί που θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη συκοφαντική αναφορά του.

[συνεχίζεται]