για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων γράφει η Αναστασία Πατρινού
________________________________________________________________________________
Την πολιτιστική τους υπογραφή αποτύπωσαν ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου στα πολιτιστικά μαθητικά δρώμενα μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. Η ορχήστρα του σχολείου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Νίκου Ανεμοδουριώτη παρουσίασε μια άκρως ποιοτική γιορτή. Οι συντελεστές της γιορτής, όλοι μαθητές και καθηγητές, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Το ορχηστρικό Χαρταετοί του Μίκη Θεοδωράκη άνοιξε την παράσταση, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς προϊδέασε όλους τους παρευρισκόμενους ότι η σχολική εκδήλωση που θα ακολουθούσε θα ήταν κάτι το καταπληκτικό, όπως πολύ καλά έχουν μάθει να παρουσιάζουν οι μαθητές και οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. Τα χειροκροτήματα ήταν ασταμάτητα ως ένδειξη πραγματικής ικανοποίησης για το αποτέλεσμα.
Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, το σχολείο έκανε αναφορά σε ήρωες της εποχής, αλλά και σε σύγχρονους ήρωες. Το ιστορικό των πρόσφατων γεγονότων του Παύλου Φύσσα, αλλά και του Σπύρου Μουστακλή, συγκίνησαν όλους. Οι φωνές των μαθητών και ιδιαίτερα της Στέλλας Μαλαβάζου και της Άννας Κωνσταντοπούλου απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης είναι ένα πολλά υποσχόμενο σχολείο, καθώς η προετοιμασία και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά. Από τα τραγούδια που ακούστηκαν (Δημοσθένους λέξις, Ήρθε ο καιρός, Στη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ, Τίποτα δεν πάει χαμένο, Μαλαματένια λόγια, Κάποτε θα’ ρθουν, Το γελαστό παιδί) δεν ξέρουμε ποιο να επιλέξουμε ως το πιο όμορφα εκτελεσμένο. Το βιολί που συνόδευε τις εκτελέσεις από τη μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Άλκηστη Τράκα, η προσαρμογή του τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη Το σφαγείο από τον καθηγητή του σχολείου κ. Κώστα Τσεμπελή, τα ντουέτα, η ανανεωμένη χορωδία με τις οδηγίες της καθηγήτριας κ. Στέλλας Δημητρού και τη συνοδεία στο πιάνο της καθηγήτριας κ. Μαρίας Βέλμαχου, έδωσαν τέτοιο χρώμα στη γιορτή, που είμαστε σίγουροι ότι το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης έχει αρχίσει εδώ και καιρό και γράφει τη δική του ιστορία. Η εκδήλωση διήρκεσε μιάμιση ώρα και πραγματικά κύλησε σε κλίμα ενθουσιασμού. Στο κλείσιμο όλοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο και ο διευθυντής του σχολείου, κ. Διαμαντής Μανεσιώτης, συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους, βαθιά συγκινημένος. Όλοι ευχαριστήθηκαν, το τυχερό ακροατήριο, δε, ακόμη περισσότερο.
Συγχαρητήρια στους μαθητές και περισσότερο στους άξιους καθηγητές τους, που καθοδηγούν τα παιδιά στη δημιουργία και την έκφραση μέσα από τους δρόμους της μουσικής. Τέτοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να παρουσιάζονται σε ανοικτό κοινό στη Σπάρτη, ώστε να έχει τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσει όποιος συμπολίτης μας το επιθυμεί.
Τα μουσικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στοχεύουν να προετοιμάσουν και να καταρτίσουν τους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής, χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, εάν τελικά επιλέξουν άλλον τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής έκφρασης. Δηλαδή είναι ένα δημόσιο σχολείο που λειτουργεί όπως όλα τα άλλα γυμνάσια και λύκεια, αλλά γίνονται μαθήματα μουσικής παιδείας επιπροσθέτως. Στα μουσικά γυμνάσια εγγράφονται, ύστερα από επιλογή, απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η διαδικασία επιλογής διενεργείται από 15 έως 30 Ιουνίου, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις 1-11 Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των μαθητών καθορίζεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι των μουσικών γυμνασίων αποκτούν δύο απολυτήριους τίτλους σπουδών: έναν των μαθημάτων γενικής παιδείας και ένα αποδεικτικό μουσικών σπουδών
και πτυχίο μουσικής ειδικότητας κατά περίπτωση, ισότιμα με αυτά των ωδείων και των μουσικών σχολών. Η μετακίνηση και η σίτιση είναι δωρεάν. Οι μαθητές διδάσκονται θεωρητικά Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής και σε ατομικά μαθήματα τρία μουσικά όργανα. Το σπουδαιότερο επίσης είναι ότι στο Μουσικό Σχολείο δίνονται ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε μαθητή με τη συμμετοχή του στα μουσικά σύνολα (χορωδία και ορχήστρα έντεχνης ελληνικής μουσικής, παραδοσιακής μουσικής, πνευστών οργάνων, εγχόρδων κλπ). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα ποιοτικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο οι μαθητές περνούν πολλές ώρες με συμμαθητές που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Μέσα από τα ατομικά μαθήματα των οργάνων επιτυγχάνεται αρτιότερα η επικοινωνία μαθητή και καθηγητή, όχι μόνο πάνω στη διδασκαλία του οργάνου, αλλά για οποιοδήποτε ζήτημα απασχολεί το μαθητή. Το Μουσικό Σχολείο αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, το ταλέντο και την ευαισθησία των μαθητών, ειδικότερα σε θέματα πολιτισμού, με πολλές εκδηλώσεις μουσικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, θεατρικών παραστάσεων. Φυσικό επακόλουθο είναι η εξαφάνιση των περιστατικών ακραίας συμπεριφοράς στα μουσικά σχολεία, αφού η αισθητική και πολιτιστική καλλιέργεια των μαθητών της χώρας είναι μια πάρα πολύ καλή ασπίδα για την πρόληψή της. Είναι ένα ιδιαίτερο σχολείο. Δέχεται όλους τους μαθητές και όχι μόνο όσους επιθυμούν να γίνουν μουσικοί, ως ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού.
Αιτήσεις υποβάλλονται έως 30 Μαΐου στο Μουσικό Σχολείο Σπάρτης (οδός Κιλκίς 7). Πληροφορίες στο τηλέφωνο 27310 89069. Ευελπιστούμε η νέα χρονιά να βρει το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης στο νέο του κτίριο στον Κλαδά.