Επίθεση Γρηγοράκου σε Κουρουμπλή στο μέτωπο της Υγείας

ypourgeio ygeias

ypourgeio ygeias

Ότι “προσπαθεί να εξωραΐσει την κυβερνητική ανεπάρκεια και αποτυχία στον κρίσιμο και ευαίσθητο χώρο της υγείας λίγες μέρες πριν τις επικείμενες εκλογές” κατηγορεί τον απερχόμενο υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ο ίδιος καταλογίζει στην κυβέρνηση Τσίπρα παροιμιώδη αποτυχία και έλλειψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που κατά τον ίδιο έχουν διογκωθεί το τελευταίο επτάμηνο, ο λάκωνας βουλευτής εκτιμά ότι ο υπουργός “κατά την επίσκεψή του στον πρόεδρο της δημοκρατίας, επιχείρησε να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα, αποσιωπώντας τις μεγάλες ελλείψεις, δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις που κυριαρχούν στο χώρο της υγείας”.

Μάλιστα”, συνεχίζει ο κ. Γρηγοράκος, “έφτασε στο σημείο να εξαγγείλει για άλλη μια φορά την πρόσληψη 4000 νοσηλευτών και ιατρών, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2015 με προσωπική μου παρέμβαση.

Το ενδιαφέρον του κ. Κουρουμπλή για τη δημόσια υγεία περιορίστηκε στην αντικατάσταση των διοικητών των νοσοκομείων που είχαν επιλεγείGrigorakos με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες, επαναφέροντας τις λογικές κομματοκρατίας. Η «πρώτη φορά αριστερά», καταστρατηγώντας τις πάγιες διακηρύξεις, κατήργησε με μια μονοκοντυλιά την επιλογή και αξιολόγηση των διοικήσεων με κριτήρια ΑΣΕΠ που το ΠΑΣΟΚ θέσπισε με νόμο το 2011.

Στα έργα και τις ημέρες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι και η αλλαγή της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων που εξετάζουν περιπτώσεις επίορκων ιατρών. Μια μεγαλειώδης «μεταρρύθμιση» είναι η αντικατάσταση των δικαστών από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιατρών. Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο ποδηγετεί τα πειθαρχικά συμβούλια, αλλά τα μετατρέπει σε φορέα εξιλέωσης όλων εκείνων που παραβιάζουν τον όρκο του Ιπποκράτη. Ο κ. Κουρουμπλής, εναρμονιζόμενος με τις κομματικές μεθοδεύσεις του κ. Κατρούγκαλου, δεν αντιστρατεύεται μόνο το συμφέρον των ελλήνων πολιτών αλλά και το συμφέρον του ιατρικού κόσμου”.

Αξιοσημείωτη χαρακτηρίζει επίσης ο βουλευτής τη δήλωση του υπουργού ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον χώρο του φαρμάκου “τη στιγμή”, λέει ο κ. Γρηγοράκος, “που έχει διπλασιαστεί ο χρόνος (από 60 σε 120 μέρες) για την αποπληρωμή των φαρμακείων και των προμηθευτών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με λουκέτο. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έφτασε στο σημείο να χρωστάει 2,7 δισ. ληξιπρόθεσμα, δηλαδή πάνω από το 50% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, εκ των οποίων τα 1,14 δισ. τα χρωστάνε τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν τα βασικά υλικά των στοιχειωδών αναγκών”.

Ο βουλευτής Λακωνίας εγκαλεί ακόμη τον κ. Κουρουμπλή “για την απαράδεκτη ενέργειά του να ζητήσει από τους φορείς της δημόσιας υείας να μην καλύπτουν εκείνους τους καρκινοπαθείς που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο”, σημειώνοντας πως η πρωτοβουλία του αυτή δεν συνάδει με τον ανθρωπισμό που οφείλει να επιδεικνύει μια σύγχρονη κοινωνία και Πολιτεία.