Επίκεινται μηνύσεις για το νοθευμένο λάδι

notheymeno ladi front

notheymeno ladi

Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντίας Τζανετέα μετά την εύρεση νοθευμένου ελαιολάδου σε πλαστικές συσκευασίες του 1 lt με σήμανση «ΜΑΝΗ» και με στοιχεία παραγωγού – συσκευαστή ΕΛΑΚ ΑΕ Κροκεές Λακωνίας, ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε η περιφερειακή διεύθυνση του ΕΦΕΤ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε κατάστημα στην Καβάλα.

Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν εδρεύει στο νομό μας, δεν είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Τυποποιητών Ελαιολάδου που τηρείται στην υπηρεσία και δεν διαθέτει τον κωδικό τύπου EL, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 323902/18-9-2009 ΚΥΑ, ο οποίος αποδίδεται από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας σε εγκαταστάσεις που πληρούν τις απαραίτητες από τη νομοθεσία προϋποθέσεις για την επεξεργασία – τυποποίηση και συσκευασία ελαιολάδου.

Η κ. Τζανετέα τόνισε ότι “η περιφερειακή μας ενότητα, στην προσπάθεια να καταστείλει αμέσως το φαινόμενο της κερδοσκοπίας με ταυτόχρονη παραπλάνηση των καταναλωτών, θα προσφύγει ακόμη και σε ένδικα μέσα προκειμένου να αποδοθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους υπαίτιους που οικειοποιούνται και δυσφημίζουν το λακωνικό ελαιόλαδο”.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με το θέμα, καθώς και για καταγγελία παρόμοιων φαινομένων, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με τη ΔΑΟΚ στα τηλέφωνα 27313 63329 – 332.

Συστράτευση για την προστασία του λακωνικού λαδιού

Στο μεταξύ, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο, η ΠΕ Λακωνίας ένωσε τις δυνάμεις της με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και το Επιμελητήριο, κηρύσσοντας “πόλεμο” στη δυσφήμιση και νοθεία του εξαιρετικού λακωνικού ελαιολάδου.

syskepsi

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αδυσώπητης και άνευ προηγουμένου κατασυκοφάντησης του λακωνικού ελαιολάδου. Άγνωστοι χρησιμοποιούν το όνομα Λακωνία, προωθώντας ακατάλληλο προϊόν στην αγορά”, σημειώνουν οι κ.κ. Τζανετέα, Προκοβάκης και Πανδής, διαβεβαιώνοντας τους καταναλωτές ότι το ανακληθέν από τον ΕΦΕΤ προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΜΑΝΗ» ή «ΛΑΚΩΝΙΑ» ουδεμία σχέση έχει με λακωνικό λάδι και τους καλούν να μην το χρησιμοποιούν. Δηλώνουν δε ότι θα προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την προστασία του ποιοτικού ελαιολάδου που παράγεται στο νομό.