Επίσκεψη και ομιλία Νίκου Γόντικα στο Γεράκι

Ανοικτή ομιλία- συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στο Γεράκι, από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου και εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο, Νίκο Γόντικα.

Στην ομιλία του ο κ. Γόντικας επισήμανε το ιστορικό στην αδειοδότηση αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα, που όπως είπε “όλες οι κυβερνήσεις έχουν προωθήσει και προωθούν χωρίς να υπολογίζουν: το κόστος στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, των τοπικών κοινωνιών και την καταστροφή του περιβάλλοντος”.

Δήλωσε επίσης πως “δεν είναι υπερβολή όταν λέμε ότι στην Πελοπόννησο θα διαμορφωθεί ένα δάσος ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, πυλώνων υψηλής τάσης και γραμμών μεταφοράς ενέργειας υπερυψηλής τάσης, με τεράστιους εκβραχισμούς για να ανοιχτούν οι δρόμοι να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, για να στηθούν οι βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών, για να γίνουν τα δίκτυα μεταφοράς στους υποσταθμούς”.

Ο κ. Γόντικας αναφέρθηκε και στην γενικότερη εικόνα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας τονίζοντας, “τους κινδύνους”, όπως είπε, “που εγκυμονούνται απο την όξυνση των αντιθέσεων που δημιουργούνται ανάμεσα στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους ενεργειακούς ομίλους για το ποιος θα καρπωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα της ενέργειας, είτε αυτό αφορά τα αιολικά πάρκα, είτε τα φωτοβολταϊκά, είτε την διαχείριση των απορριμμάτων και την καύση τους”.

Ο περιφερειακός σύμβουλος υποστήριξε πως “δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση για το λαό, δεν μπορεί να υπάρξει στο καπιταλιστικό σύστημα” και ζήτησε από όσους πλήττονται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα “ώστε να διεκδικήσουν τη λύση που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων, να διασφαλίζει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και τη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, τις σταθερές θέσεις εργασίας”. Αυτός ο δρόμος είναι του σοσιαλισμού υποστήριξε ο κ. Γόντικας “η ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας, που θα ωθείται από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας και όχι από το κέρδος. Μόνο σε μια τέτοια κοινωνία, το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα”.

Στην ομιλία ήταν και ο Νίκος Χείλαρης, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον δήμο Λεωνιδίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κοσμά που αντιτίθεται στην εγκατάσταση ανρμογεννητριών στον Κοσμά Κυνουρίας, μαζί με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κοσμά και ο εκλεγμένος με τη Λαική Συσπείρωση στον δήμο Ευρώτα και μέλος της επιτροπής αγώνα κατοίκων δήμου Ευρώτα ενάντια στην δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων ΜΕΑ- ΧΥΤΥ με ΣΔΙΤ, Γεώργιος Κυλάκος.