Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λακωνία: Βασικοί πόλοι η στήριξη στον Νίκα και το νέο Μουσείο της Σπάρτης

Επίσκεψη στη Λακωνία πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα, επισκέφθηκε το Κάστρο του Μυστρά, όπου μεταξύ άλλων είχε την ευκαιρία να δει τα έργα συντήρησης που πραγματοποιούνται.

Στη συνέχεια προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Σε αυτόν τον μαγικό τόπο, τον Μυστρά, συνενώνεται ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλου κάλλους. Η Λακωνία έχει σημαντικότατες αναπτυξιακές δυνατότητες. Η προστασία και η αξιοποίηση του μεγάλου πολιτιστικού της πλούτου θα πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για τον δήμο, την Περιφέρεια, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα”.

Ο αρχηγός της ΝΔ έδωσε έμφαση στις επενδύσεις ορισμένων “τολμηρών”, όπως τους χαρακτήρισε, επιχειρηματιών, που επιχειρούν όπως είπε να συνδέσουν τον πλούσιο πολιτιστικό πλούτο της περιοχής με μια νέα αντίληψη για τον τουρισμό μας.

Το απόγευμα, συνοδεία κομματικών στελεχών και εν ενεργεία και υποψηφίων ευρωβουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ομιλία στη Σπάρτη, σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Λακωνίας, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε σχετικά με την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα ως περιφερειάρχη Πελοποννήσου: “Επιλέξαμε να στηρίξουμε τον Παναγιώτη Νίκα για έναν βασικό λόγο: Είναι ένας άξιος και αποτελεσματικός αυτοδιοικητικός άνδρας, που άλλαξε την όψη της Καλαμάτας. Μετέτρεψε την Καλαμάτα σε μία από τις πρωτοπόρες ελληνικές πόλεις. Τη μεταμόρφωσε κυριολεκτικά, με όραμα, με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Και όπως έφερε την Καλαμάτα στην κορυφή των ελληνικών πόλεων, έτσι πρέπει να φέρει και την Πελοπόννησο στην κορυφή των ελληνικών περιφερειών”.

Γι’ αυτό και ζήτησε στήριξή του στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς όπως είπε το κόμμα του αποδίδει μεγάλη πολιτική σημασία στη μάχη των περιφερειακών εκλογών. “Όχι μόνο γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα «καμία περιφέρεια στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας», αλλά γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να υλοποιήσουμε και εδώ στον τόπο σας (σ.σ. τη Λακωνία) μία ουσιαστική και αποτελεσματική περιφερειακή στρατηγική”, ανέφερε σχετικά. Συνεχίζοντας είπε πως “έχουμε ήδη ανακοινώσει το μεγάλο πρόγραμμα των κεντρικών υποδομών τις οποίες θέλουμε να στηρίξουμε: Από την ανάδειξη των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτού του πανέμορφου τόπου, από το Μυστρά, μέχρι το αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, το οποίο έχει στοιχειώσει πια ως ένα όραμα που δυστυχώς παραμένει σήμερα σχέδιο επί χάρτου. Από την ανάδειξη της Μάνης, μέχρι την τόνωση του πρωτογενούς τομέα. Από τη βελτίωση των τοπικών υποδομών, μέχρι την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Λακωνίας. Όλα αυτά είναι σχέδια και προγράμματα τα οποία μπορούν να γίνουν μόνο σε συνεργασία με την περιφερειακή διοίκηση”.

Σημείωσε ακόμη πως “το 2020 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια από μία μάχη η οποία σηματοδότησε την ιστορία μας, η οποία έγινε πρότυπο αντίστασης ελεύθερων ανθρώπων απέναντι στην κατάκτηση. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε τη Σπάρτη και την πλούσια πολιτιστική της παράδοση, να την ξαναβάλουμε στο χάρτη της παγκόσμιας ιστορίας, έτσι όπως της αξίζει. Διότι η Σπάρτη είναι η δεύτερη -αν όχι η πρώτη- πιο γνωστή πόλη της αρχαίας Ελλάδος. Να λύσουμε επιτέλους -και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση- το πρόβλημα του αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης. Να αποκτήσει η Σπάρτη το μουσείο που της αξίζει και που θα είναι αντάξιο της μοναδικής ιστορίας της”.

Πριν αναχωρήσει από τη Σπάρτη, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο της παράταξης “Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο” του Π. Νίκα.

Αφροδίτη Ρουμανέα