Για μια “νέα και καθαρή εικόνα” έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος στη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εκείνης του Schwabisch Hall κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε γερμανούς δημοσιογράφους την Παρασκευή 6 Μαρτίου.
Παράλληλα σημείωσε ιδιαίτερα ότι η σχέση αυτή λειτουργεί θετικά στη φιλία των δύο λαών, αλλά και ως “βάλσαμο των τριβών που εντοπίζονται σε κεντρικό επίπεδο και όχι στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης”. Εντόπισε δε ως τομείς προτεραιότητας για συνεργασία μεταξύ των δύο Περιφερειών τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις πολιτικές ανακύκλωσης, την ψηφιακή οργάνωση των δομών της διοίκησης, τη συνεργασία των αναπτυξιακών εταιρειών και τη συνεργασίων των γραφείων Europe Direct.
Από την πλευρά του, ο γερμανός περιφερειάρχης κ. Gerhard Bauer, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με μια τέτοια πολυπληθή αποστολή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόνισε ότι οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί θα πρέπει να παραμείνουν κοντά, “γιατί ζούμε πολλά χρόνια μαζί στην Ενωμένη Ευρώπη”. Ο κ. Bauer πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ανάπτυξη εξειδικευμένων μοντέλων διαχείρισης των απορριμμάτων σε κάθε Περιφέρεια και συμφώνησε στην εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Εξέφρασε τέλος τη βούληση να συνδράμει τη συνεργασία των δήμων, αλλά και να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Από τους δύο περιφερειάρχες υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας των αναπτυξιακών εταιρειών των δύο Περιφερειών, με αντικείμενο την υποβολή κοινών προτάσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης, οργανωτικής και διοικητικής ικανότητας και διαχείρισης διατομεακών προγραμμάτων.
Ο δήμαρχος Ευρώτα και αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Πελοποννήσου κ. Γιάννης Γρυπιώτης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη σημασία της μεταφοράς της τεχνογνωσίας στα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, ώστε οι δήμοι να συγκροτήσουν τα σχέδια διαχείρισής τους. Υπογράμμισε επιπλέον την πρόθεση του δήμου για κοινές υποβολές σε ευρωπαϊκά προγράμματα, για πολιτισμικές και αθλητικές ανταλλαγές και για συνεργασίες σε επιστημονικούς τομείς.
Ο αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος αναφέρθηκε στο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Σπάρτης και ευρύτερα της Λακωνίας, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει το έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή πολλών γερμανών αθλητών στο “Σπάρταθλον”.
Στο Schwabisch Hall τα μέλη της αποστολής από την Πελοπόννησο ξεναγήθηκαν σε μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, σε μονάδες κομποστοποίησης, σε έναν ΧΑΔΑ υπό αποκατάσταση, ενώ ενημερώθηκαν και για το ολοκληρωμένο μοντέλο ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή που εφαρμόζει το Schwabisch Hall. Επισκέφθηκαν επίσης έναν καινοτόμο αγροτοκτηνοτροφικό συνεταιρισμό παραγωγών, το Ενεργειακό Κέντρο και το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, με το οποίο συμφωνήθηκε, μεταξύ της κ. Άννας Μαντά – Τσούρνου και του ομολόγου της η συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ενημερώθηκαν για το μοντέλο των αστικών αναπλάσεων που έχει υλοποιηθεί στις πόλεις της περιφέρειας.
Σε ό,τι αφορά στον τομέα του πολιτισμού, αφού παρουσιάστηκε από την κ. Καραπαναγιώτου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, και τον κ. Γρηγόρη Γρηγορακάκη, στέλεχος της ίδιας Εφορείας, το πολιτιστικό απόθεμα της Πελοποννήσου και ειδικότερα οι καινοτόμες τεχνολογίες που έχουν εφαρμοστεί στο Μουσείο Τεγέας, αποφασίστηκε η μεταφορά της τεχνογνωσίας αυτής σε μουσεία της γερμανικής Περιφέρειας. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν ειδικές συναντήσεις με τους αρμόδιους σε θέματα πολιτισμού του Schwabisch Hall, αλλά και με τους αντίστοιχους διευθυντές των μουσείων.