Επίσκεψη Τατούλη – Τζανετέα στο “Χυμοφίξ”

episkepsi sto Xymofix (1)

Επίσκεψη στο χώρο του “Χυμοφίξ”, όπου πρόκειται να ανεγερθεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Στρατηγάκος.

Στο χώρο εκτελούνται ανασκαφικές εργασίες από το Μάιο του 2014 με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα των αρχαιολογικών ευρημάτων του οικοπέδου, η οποία θα διευκολύνει τη χωροθέτηση του Νέου Μουσείου.

“Στόχος μας είναι η Σπάρτη να αποκτήσει ένα σύγχρονο μουσείο, αντάξιο της ιστορικής παρακαταθήκης της”, τόνισε ο περιφερειάρχης και συμπλήρωσε ότι “το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να ενεργήσει για τη γρήγορη ολοκλήρωση των ανασκαφών και την αναθεώρηση του χαρακτηρισμού του κτιρίου του Χυμοφίξ ως διατηρητέου”.

Αφού ενημερώθηκε για την πορεία του ανασκαφικού έργου και τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Τατούλης επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνδράμει οικονομικά την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τη συνέχιση των ανασκαφών.

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε τα δύο οικόπεδα στον πολεοδομικό ιστό της Σπάρτης (οδοί Άγιδος και Τριακοσίων) όπου εκτελείται το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ έργο της προστασίας, προβολής και ανάδειξης των μνημείων που έχουν αποκαλυφθεί, και της σύνδεσής τους με τα βυζαντινά μνημεία της ακρόπολης. Εκεί, αφού ενημερώθηκε από τις υπεύθυνες για την εκτέλεση του έργου αρχαιολόγους, διαβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παραμείνει αρωγός στην προσπάθεια ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Σπάρτης.