Επίσκεψη της γενικής γραμματέως Πολιτισμού στη Μονεμβάσια

gg Politismou

Την Παρασκευή 2 Μαΐου η γενική γραμματέας Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνοδευμένη από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κ. Θεμιστοκλή Βλαχούλη και στελέχη αυτής, την προϊσταμένη της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Ευαγγελία Πάντου, την αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Κωνσταντίνα Ντουβή και την υπεύθυνη του κλιμακίου Μονεμβασίας κ. Παναγιώτα Σκάγκου, επισκέφθηκε το Κάστρο Μονεμβασίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έκανε εγκατάσταση του αναδόχου του έργου “Ανάπλαση και φωτισμός της πλατείας Χρυσαφίτισσας” και του έργου “Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παναγίας Οδηγήτριας ή Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη Μονεμβασίας”.

Επίσης η γγ ενημερώθηκε για τα έργα του υπουργείου που είναι σε εξέλιξη στην Παλιά Πόλη της Μονεμβασίας και συγκεκριμένα για την “Αποκατάσταση του Ανατολικού τείχους”, την “Ανάδειξη κεντρικής πύλης και περιοχής ναού Αγίας Σοφίας στην Άνω Πόλη” και την «Αποκατάσταση Ιερών Ναών Παναγίας Μυρτιδιώτισσας και Αγίας Άννας”.

Η κ. Μενδώνη δήλωσε στο monemvasianews.gr πως “η υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, εκτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο σε αξιόλογα μνημεία του δήμου Μονεμβασίας. Η ολοκλήρωσή του, αφενός μεν είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφετέρου δε έχει ουσιαστικό ρόλο στην τοπική και περιφερειακή οικονομία και ανάπτυξη. Ειδικότερα το Κάστρο Μονεμβασίας έχει διασώσει την αυθεντικότητά του ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ως ένα πολιτιστικό τοπίο το οποίο διατηρείται αναλλοίωτο και ζωντανό διαμέσου των αιώνων. Η ολοκλήρωση των παραπάνω έργων, πρόκειται να δημιουργήσει ένα νέο πόλο έλξης υψηλής αισθητικής για τους επισκέπτες της Μονεμβασίας”.

Η γγ επισκέφθηκε όλα τα έργα και παρακολούθησε από κοντά την πρόοδο των εργασιών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: “Είμαι ικανοποιημένη από την πορεία των έργων. Δεν είναι ότι απλώς τηρούν το χρονοδιάγραμμα και η υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου εκτελείται φυσιολογικά, αλλά κυρίως ότι υπάρχει ποιότητα στις εκτελούμενες εργασίες, γεγονός που εξασφαλίζει ένα άρτιο αποτελέσμα. Εκφράζω τέλος ευχαριστίες σε όλους τους συνεργάτες μου, το δήμο Μονεμβασίας για την πολύ καλή μέχρι τώρα συνεργασία και την εκκλησία”.

πηγή – φωτό: www.monemvasianews.gr