“Παράδειγμα προς μίμηση ο Δήμος Σπάρτης”

Carmenu Vella

Η διαχείριση των αποβλήτων και οι παράνομες χωματερές αποτελούν τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Περιβάλλοντος Καρμένου Βέλα, ο οποίος ωστόσο θεωρεί παράδειγμα προς μίμηση το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο δήμος Σπάρτης.

Ο κ. Βέλα, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θαλασσών, που για πρώτη φορά φιλοξενούνται στη χώρα μας, μίλησε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” για τη θαλάσσια ρύπανση που απειλεί τη Μεσόγειο, ενώ χαρακτήρισε “ευρωπαϊκή πρόκληση και κοινή ευθύνη” το θέμα της διάσωσης και υποδοχής των μεταναστών.

Σε ερώτηση που του ετέθη σχετικά με τις πολλές εκκρεμότητες της Ελλάδας σε θέματα περιβάλλοντος, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, και αν έχει εκπονήσει κάποιο ειδικό σχέδιο βοήθειας ώστε να συγχρονιστεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε αυτόν τον τομέα, ο επίτροπος απάντησε πως “η διαχείριση των αποβλήτων είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Βελτιώνοντας τις επιδόσεις της στη διαχείριση των αποβλήτων, προλαμβάνοντας και μειώνοντας την παραγωγή αποβλήτων, αυξάνοντας τα ποσοστά χωριστής συλλογής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, θα ενισχυθεί η αποδοτικότητα των πόρων της ελληνικής οικονομίας. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Μια άλλη βασική προτεραιότητα είναι το κλείσιμο των παράνομων χωματερών και η τήρηση των δεσμεύσεων για χωριστή συλλογή αποβλήτων, που θα αποτελέσει τη μακροπρόθεσμη λύση διαχείρισης. Το πιλοτικό έργο της Σπάρτης μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι υπηρεσίες μου βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές για να βοηθήσουν στην εφαρμογή των υποχρεώσεων της χώρας στους τομείς αυτούς. Ταυτόχρονα, θέλουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την κατασκευή κατάλληλων υποδομών και την επίλυση των διαφόρων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η συνάδελφός μου Corina Cretu ανακοίνωσε τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας με στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα κονδύλια των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων”.

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε στη σημερινή “Εφημερίδα των Συντακτών”.

πηγή: efsyn.gr