ΕΠΑΜ: Ανοικτή επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης με θέμα το προσφυγικό

Την παρακάτω επιστολή απευθύνει το ΕΠΑΜ προς το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης:

«Κύριε δήμαρχε και κύριοι σύμβουλοι,

ΜηEPAM νίπτετε τας χείρας σας και μη σταυρώνετε τους πρόσφυγες και εμάς τους λάκωνες. Δεν αρκεί το να μην προτείνετε μία τοποθεσία για χώρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών. Είναι σα να λέτε στην κυβέρνηση, “ελάτε να βρείτε ένα χώρο μόνοι σας και φτιάξτε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης”.

Αν πραγματικά συμπονάτε τους ταλαιπωρημένους και δύστυχους αυτούς ανθρώπους -όπως ισχυριστήκατε στο δημοτικό συμβούλιο της 7/4/2016- και αν πραγματικά σκέφτεστε τους φτωχοποιημένους, πλέον, κατοίκους αυτής εδώ της πόλης και ολόκληρου του νομού μας, τότε κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος και των προσφύγων και των λακώνων. Ο στόχος δεν είναι άλλος, από το να πάνε οι πρόσφυγες στη χώρα προορισμού τους και όχι να κλειστούν σε ένα hotspot στη Λακωνία, όσο καλές συνθήκες και να υπάρξουν. Δεν ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, για να μείνουν σε έναν χώρο εδώ, χωρίς δουλειά, χωρίς προοπτική, ζητιάνοι της ελεημοσύνης μας.

Σας καλούμε να αρνηθείτε κατηγορηματικά τη δημιουργία “κέντρου προσωρινής φιλοξενίας” και να απαιτήσετε από το κράτος, με το κύρος της δημοτικής αρχής, να μην κρατάει στη χώρα μας εγκλωβισμένους τους πρόσφυγες, αλλά να μεριμνήσει, ώστε με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για θέματα μετανάστευσης να εκδοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και να πάνε εκεί όπου επιθυμούν. Αυτό άλλωστε επιβάλλει το διεθνές δίκαιο, με τη συνθήκη της Γενεύης του 1951 και το πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967.

Το προσφυγικό θέμα είναι θέμα που αφορά τον ΟΗΕ, λύνεται με τη συνεισφορά του ΟΗΕ και δεν πρέπει να υποβαθμίζεται με μια απαράδεκτη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Το ΕΠΑΜ Σπάρτης καλεί το λακωνικό λαό να αντισταθεί στα σχέδια της κυβέρνησης και των ευρωπαίων “συμμάχων” μας. Να μη δεχθούμε, με κανέναν τρόπο, στρατόπεδα συγκέντρωσης ψυχών στον τόπο μας».