Επανέρχεται ο Δαβάκης για τους δασικούς χάρτες: Ζητά νέα παράταση και διόρθωση των λαθών

Την άμεση ενεργοποίηση των εμπλεκόμενων υπουργείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ζητά με νέα ερώτησή του στη βουλή ο Θανάσης Δαβάκης. Ο λάκωνας βουλευτής της ΝΔ μεταξύ άλλων εφιστά την προσοχή και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μεριμνήσει ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις επιδοτήσεις από τα λάθη στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Σε λίγες ημέρες εκπνέει και η τρίτη προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών (27 Ιουλίου) και ακόμα δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει, παρά τις νομοθετικές αλλαγές και τις διευκρινιστικές εγκυκλίους που προσπάθησαν να καλύψουν τα λάθη και τις παραλείψεις.

Ένα από τα προβλήματα που δεν έχουν μέχρι στιγμής επιλυθεί είναι ότι κατά τη σύνταξη των δασικών χαρτών όλοι οι δήμοι είχαν την υποχρέωση μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχουν αναρτήσει τα όρια των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων και τα όρια των οικισμών. Μέχρι στιγμής πολλοί δήμοι δεν το έχουν πράξει και όπως πληροφορούμαστε από τους πολίτες σε πολλές περιπτώσεις τα όρια των οικισμών έχουν περαστεί με λάθος τρόπο. Δηλαδή είναι άλλη η περιγραφή του σημείου που περιγράφει το όριο του οικισμού και άλλο σημείο είναι αποτυπωμένο επάνω στο χάρτη. Συνεπώς θα πρέπει από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος να διευκρινιστεί αν πρέπει να ακολουθείται η περιγραφή του κειμένου ή η αποτύπωση επάνω στο χάρτη.

Στις περιπτώσεις όμως που οι δήμοι έχουν περάσει τα όρια των οικισμών και μέσα σε αυτά εμπεριέχονται λάθη, θα πρέπει και αυτά να διορθωθούν και να μην επιβαρύνεται ο πολίτης με βεβαιώσεις για το εντός ή εκτός οικισμού από την πολεοδομία.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες εστάλη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας λίστα με 10.018 παραγωγούς που έχουν ενεργοποιήσει την αίτηση ΟΣΔΕ έτους 2017 και των οποίων τα αγροτεμάχια έχουν προβλήματα επικαλύψεων με τους νέους αναρτημένους δασικούς χάρτες, προκειμένου να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Όπως είναι κατανοητό, είναι αδύνατον να έχουν ενημερωθεί και να έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες οι θιγόμενοι μέχρι τις 27 Ιουλίου, που έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων. Εντωμεταξύ έχουν γίνει λάθη που οφείλονται στην ακρίβεια των υποβάθρων απεικόνισης ΟΣΔΕ και δεν έχουν δοθεί οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπιστούν (συνημμένα παραθέτουμε την επιστολή του προέδρου της ΕΑΣ Λακωνίας κ. Ν.Προκοβάκη που περιγράφει τα προβλήματα).

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στα συναρμόδια υπουργεία ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει (με την υπ’ αριθμ. 3011/31-1-2017 ερώτησή μας, που συζητήθηκε στη βουλή στις 16/3/2017) τις μεγάλες επιπτώσεις και τα βάρη που θα προκύψουν από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών στον αγροτικό τομέα.

Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν έχει σταθμίσει επαρκώς τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η εμμονή να συνεχίσει μια διαδικασία που έχει αποδειχθεί στην πράξη ανεφάρμοστη, πρόχειρη και επιζήμια, παρά τις σχετικές επισημάνσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Συνημμένα παραθέτουμε παραδείγματα με προβλήματα που μπορούμε να συναντήσουμε κατά τη σύνταξη των αντιρρήσεων των δασικών χαρτών.

Συνεπώς ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Εσωτερικών προκειμένου να αναρτηθούν εγκαίρως τα όρια των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων και των οικισμών;

2. Πώς σκοπεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος να αντιμετωπίσει τα λάθη που έχουν γίνει στην ανάρτηση των ορίων των οικισμών;

3. Προτίθεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και νέα παράταση υποβολής αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών;

4. Πώς σκοπεύουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον χαρακτηρισμό αγροτεμαχίων ως δασικών χωρίς αυτά να είναι, και σε ποιες ενέργειες θα προβούν το προσεχές χρονικό διάστημα για να διορθωθούν τα λάθη;

5. Πότε και πώς σκοπεύει το υπουργείο Εσωτερικών να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν σε πολλές πολεοδομίες δήμων; Θα ενισχυθούν οι πολεοδομίες με εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή;”.