Επαφές Δαβάκη για τους Λάκωνες κτηνοτρόφους

Davakis

Davakis 1

Ο βουλευτής Λακωνίας και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Θανάσης Δαβάκης, συνοδευόμενος από εκπροσώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρνωνα και του Αιγοπροβατοτροφικού Συλλόγου Βόρειας Λακωνίας, επισκέφτηκε διαδοχικά το γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σωκράτη Αλεξιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, προκειμένου να τους θέσει ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους της Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δαβάκης έθεσε στο γγ του ΥΠΕΚΑ το καυτό ζήτημα της νομιμοποίησης των σταυλικών εγκαταστάσεων και των γραφειοκρατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ώστε να προβούν σ’ αυτήν. Ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε στον κ. Δαβάκη ότι με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 14 του ν.4056/2012 δίνεται στους κτηνοτρόφους παράταση για τρία έτη (έως 12-3-2015) να προχωρήσουν στη διαδικασία νομιμοποίησης που έχουν ξεκινήσει. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω παράτασης αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής ή επιβολής προστίμων ή κατεδάφισης που τυχόν έχουν εκδοθεί και αυτές ανακαλούνται οριστικά, εφόσον εκδοθεί η άδεια εγκατάστασης.

Στη συνέχεια ο βουλευτής και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων συναντήθηκαν και με τον κ. Χαρακόπουλο για το ανωτέρω θέμα, ο οποίος επεσήμανε ότι έχει ψηφιστεί σχετική τροπολογία και αναμένεται η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την οποία ρυθμίζεται το φλέγον για τους κτηνοτρόφους ζήτημα της εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων ή κτιριακών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Με την τροπολογία αυτή οι κτηνοτρόφοι που έχουν υποβάλει αιτήσεις εξαίρεσης από την κατεδάφιση μέχρι 30-6-2012 στις κατά τόπους Διευθύνσεις Περιβάλλοντος των αποκεντρωμένων διοικήσεων, και ανεξάρτητα εάν συμπλήρωσαν τυχόν ελλείψεις μετά την ανωτέρω ημερομηνία, υπάγονται στις διατάξεις της παρ.13 του άρθρου 23 του ν.4178/2013. Συνεπώς εξαιρούνται από την κατεδάφιση των σταυλικών τους εγκαταστάσεων χωρίς να έχουν την υποχρέωση προσκόμισης της τεχνικής έκθεσης μηχανικού (εφόσον υφίσταται ήδη στο φάκελο διάγραμμα κάλυψης και βεβαίωση στατικής επάρκειας, όπου αυτή απαιτείται), καθώς και χωρίς την υποχρέωση καταβολής παραβόλου 300 ευρώ υπέρ του δημοσίου.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρακόπουλος ενημέρωσε τον κ. Δαβάκη ότι οι αποφάσεις εξαίρεσης από την κατεδάφιση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που εκδόθηκαν μετά τις 30-6-2012, σύμφωνα με τον ν.3399/2005 και αφορούν σε αιτήσεις ενδιαφερομένων που υπεβλήθησαν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των κατά τόπους περιφερειακών ενοτήτων, μέχρι τότε, θεωρούνται νόμιμες.

Τέλος, ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια προς το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην ισχύσει για τρία έτη η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.