Επετειακές εκδηλώσεις για την ηρωική Μάχη του Διρού

ekdilosi gia Maniatissa

Ο δήμος Ανατολικής Μάνης καλεί όλους να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις της 192ης επετείου της ηρωικής μάχης του Διρού, όπου οι μανιάτισσες με όπλο το απλό δρεπάνι του θερισμού ταπείνωσαν στις 22-26 Ιουνίου 1826 τον αήττητο μέχρι τότε Ιμπραήμ πασά, στο ακρογιάλι της περιοχής. Οι επετειακές εκδηλώσεις θα τελεστούν με το ακόλουθο πρόγραμμα:


21, 22 & 23 Ιουνίου

Πανελλήνιοι διασυλλογικοί σκοπευτικοί αγώνες αεροβόλου α’ κατηγορίας και πυροβόλου γ’.


Σάββατο 23 Ιουνίου

Στις 20.00′ στο ακρογιάλι του Διρού θα γίνει αναπαράσταση της απόκρουσης των τουρκοαιγυπτίων από τις μανιάτισσες. Θα ακολουθήσουν οι απονομές στους νικητές των σκοπευτικών αγώνων και επίσημο δείπνο.


Κυριακή 24 Ιουνίου

Στις 7.30′ στον Πύργο Διρού θα γίνει χαιρετισμός της ημέρας με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της Αρεόπολης και στις 8.00′ θα πραγματοποιηθεί έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία Πύργου Διρού.

Στις 10.40′ θα τελεστεί στον ενοριακό ναό Αγίου Δημητρίου η επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’.

Στις 11.15′ ακολουθεί η μετάβαση επισήμων και κοινού στην κεντρική πλατεία, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ηρώου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.

Στη συνέχεια η φιλόλογος – ποιήτρια Αικατερίνη Καρβούνη – Γκατζή θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας. Τις εκδηλώσεις θα κλείσουν απαγγελίες ποιημάτων και παραδοσιακοί χοροί.