Επικίνδυνο πείραμα τα χημικά της Συρίας

ximika Syrias enimerwsi (2)

Συγκέντρωση με σκοπό την ενημέρωση για τα χημικά της Συρίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία Σπάρτης, από την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Σπάρτης Κατά των Χημικών Όπλων.

Αρχικά ο πρόεδρος του Οικολογικού Συνδέσμου Λακωνίας κ. Κυριάκος Μιχαλακάκος μίλησε για τη συνεχή “επέλαση” των χημικών στη ζωή μας και τόνισε πως, πέρα από τις μαζικές συγκεντρώσεις που έχουν τη δική τους αξία, ο καθένας χωριστά πρέπει να βρίσκεται σε μια συνεχή εγρήγορση, επαγρύπνηση και διαρκή ενημέρωση. Είπε ακόμη πως η αντίδραση στη χημική επιβάρυνση που δεχόμαστε πρέπει να εκφράζεται καθημερινά, μέσα από συγκεκριμένες πράξεις του τρόπου ζωής μας, όπως του τρόπου που ψωνίζουμε, που φερόμαστε, που τρώμε κλπ.

Ακολούθησε χαιρετισμός του κ. Παναγιώτη Αργυρόπουλου, εκπροσώπου της νεοεκλεγείσας δημοτικής αρχής, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση της παράταξής του στον αγώνα των φορέων και υπενθύμισε πως η Δημοτική Ενωτική Κίνηση Σπάρτης έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο στις 4/6, όπου και υιοθετήθηκε ομόφωνα το ψήφισμα των φορέων κατά των χημικών της Συρίας. Δεσμεύτηκε εξάλλου ότι αυτό θα σταλεί σε όλες τις πρεσβείες των χωρών της Μεσογείου, καθώς το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Ο κ. Αργυρόπουλος έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη δραστηριοποίησης των πολιτών, ώστε να σταματήσει η επιχείρηση.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο βασικός ομιλητής, καθηγητής περιβαλλοντολόγος, κ. Βαγγέλης Πισσίας. Ο ερευνητής προέβη σε αναλυτική παρουσίαση της προέλευσης και σύστασης των συγκεκριμένων χημικών όπλων, καταλήγοντας στο ότι πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο εγχείρημα, το οποίο εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια μη αναστρέψιμη οικοσυστημική και οικονομική καταστροφή της παράκτιας ζώνης. Εξηγώντας, αναφέρθηκε στον κίνδυνο να συμβεί οποιαδήποτε αστοχία κατά τη διάρκεια της υδρόλυσης των χημικών στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, ενώ από μόνη της η επιχείρηση είναι ικανή να δημιουργήσει άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες στο θαλάσιο οικοσύστημα.

ο κ. Πισσίας τόνισε πως σκοπός των διαδηλώσεων αυτών δεν είναι να υπάρξει ανησυχία, αλλά να βγει μια απόφαση μετά από την πίεση που μπορούμε να σκήσουμε όλοι -ο καθένας ξεχωριστά- και να σταλεί ένα μήνυμα προς τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Αν αυτό δεν συμβεί είπε, “θα προχωρήσουν στο πείραμά τους, κι αν δεν έχουν ατύχημα σε αυτή τη φάση αυτού του πειράματος, θα επιχειρήσουν ξανά. Η στάμνα όμως μια φορά θα σπάσει και το τίμημα τότε θα είναι πολύ μεγάλο.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης απευθύνθηκε κάλεσμα προς όλους τους φορείς και τον κόσμο να αντιδράσουν προκειμένου να σταματήσει η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου και μοιράστηκε στους παρευρεθέντες πολίτες το ακόλουθο ψήφισμα προς υπογραφή:

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας

Με αφορμή το πρωτοφανές πείραμα καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας που συντελείται εν πλω στην κλειστή μεσογειακή θάλασσα, ανοικτά των κρητικών αλλά και των λακωνικών ακτών, ως συλλογικοί φορείς και πολίτες της Σπάρτης δηλώνουμε την έντονη αντίθεσή μας.

Η μέθοδος αυτή, που επελέγη και εξελίσσεται σιωπηλώς και με ύποπτο τρόπο, δημιουργεί τετελεσμένο γεγονός που στην εξέλιξή του μπορεί να απειλήσει το ευρύτερο θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και την ασφάλεια των γειτονικών χωρών.

Οι ειδικοί επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ατυχήματος με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Πιστεύουμε ότι η ευθύνη για την καταστροφή των χημικών όπλων βαρύνει ακέραια τις χώρες που παράγουν και προμηθεύουν τις πρόδρομες ουσίες (πρώτες ύλες) και πρέπει αυτές να επωμιστούν το βάρος της καταστροφής τους.

Ως συνειδητοποιημένοι πολίτες καταγγέλλουμε το γεγονός και ζητάμε από την κυβέρνηση να μας απαντήσει για ποιο λόγο αποδέχθηκε την πραγματοποίηση αυτής της επικίνδυνης διαδικασίας στην εξαιρετικά ευαίσθητη αυτή περιοχή, τι κάνει για να αποτραπούν οι πιθανοί κίνδυνοι και ποια διπλωματικά ή άλλα μέσα έχει χρησιμοποιήσει ή πρόκειται, έστω και τώρα, να χρησιμοποιήσει για αυτό το σκοπό. Καλούμε επίσης τα κόμματα αλλά και τις τοπικές αρχές (βουλευτές Λακωνίας, αντιπεριφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους ΠΕ Λακωνίας, δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης) να πάρουν θέση και να μεταφέρουν την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην υλοποιούμενη διαδικασία.

Στηρίζουμε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες έκφρασης ανησυχίας και διαμαρτυρίας που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες μεσογειακές χώρες.

Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο συλλογικό φορέα ή πολίτη να ενισχύσει την πρωτοβουλία μας και τις επόμενες δράσεις μας, δεδομένου ότι είμαστε μόνο στην αρχή και, όπως φαίνεται, το “πείραμα” αυτό θα διαρκέσει καιρό.

Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι εφεξής σε κάθε σχετική με χημικά όπλα υπόθεση θα υπάρχει σθεναρή και ανυποχώρητη αντίδραση από την κοινωνία, που πρέπει συνεχώς να ενημερώνεται ώστε να είναι σε εγρήγορση.

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Σπάρτης Κατά των Χημικών Όπλων

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν οι συλλογικότητες:

ΕΛΜΕ Λακωνίας

Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας

Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης

Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης “Ρόδον”

Ομάδα “Ενεργοποίηση Τώρα”

Εμπροεπαγγελματικός Σύλλογος Καστορείου

Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροκαμπίου

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Λακωνίας «Πλήθων»

Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας (ΕΘΟΛ)

Σύλλογος Φίλων Ταϋγέτου «Η Λουσίνα»

Φαρμακευτικός Σύλλογος Λακωνίας

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / ΝΕ Λακωνίας

Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης “Παν. Σταματάκης”

Ομάδα Φίλων Ποδηλάτου 3π

Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας