Επικύρωσαν την αδελφοποίησή τους στο Ροδολίβος οι δήμοι Σπάρτης και Αμφίπολης

Με κοινές ιστορικές μνήμες και συνδετικό κρίκο τον σπαρτιάτη στρατηγό Βρασίδα, οι δήμοι Σπάρτης και Αμφίπολης διανύουν πλέον «ιστορικούς βίους παράλληλους», αφού χθες Τετάρτη αδελφοποιήθηκαν στην έδρα του μακεδονικού δήμου, το Ροδολίβος.

Η κοινή αναφορά των δύο περιοχών είναι ο Βρασίδας, ο οποίος διακρίνεται ως η σημαντικότερη στρατιωτική φυσιογνωμία της Σπάρτης κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, λόγω των εξαίρετων στρατηγικών ικανοτήτων και της ρητορικής δεινότητάς του. Ο σπαρτιάτης στρατηγός σκοτώθηκε το 422 πΧ στη μάχη εναντίον των αθηναίων στην Αμφίπολη και ετάφη με τιμές ήρωα εντός των τειχών και μπροστά στην αγορά της Αμφίπολης, η οποία τον αναγόρευσε ήρωα και οικιστή της, απονέμοντάς του την ύψιστη τιμή που μπορούσε να δοθεί σε πολίτη στην αρχαιότητα.

Η εκδήλωση αδελφοποίησης διεξήχθη στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία εκπροσώπων των δύο δήμων με επικεφαλής τους δημάρχους Κωνσταντίνο Μελίτο και Ευάγγελο Βαλιώτη, καθώς και μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου Λυκείου Σπάρτης, του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης και του Λυκείου Καστορείου. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας, χαιρετισμούς επισήμων και ανταλλαγές δώρων και αναμνηστικών, ακολούθησε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και στον τάφο του στρατηγού, ο οποίος ανακαλύφθηκε, κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών, το 1976.

Με την αδελφοποίηση αυτή ολοκληρώνεται ο κύκλος εκδηλώσεων που άνοιξε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του δήμου Σπάρτης στο μνημείο των Θερμοπυλών και συνεχίστηκε με την αδελφοποίηση με το δήμο Παγγαίου στη Νέα Πέραμο την Τρίτη 5/3.