Επιμελητήριο Λακωνίας: Δράσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Λακωνίας

nero

Η δεύτερη θεματική τηλεδιάσκεψη του Επιμελητηρίου Λακωνίας με θέμα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Λακωνία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Απριλίου, με σκοπό τη συγκεκριμενοποίηση προτάσεων για την επίλυση προβλημάτων της Λακωνίας και τη χάραξη κοινής πολιτικής και δράσης από τους συμμετέχοντες. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής δράσης του Επιμελητηρίου Λακωνίας με τίτλο “Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο στη νέα δεκαετία”.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ιωάννης Παναρίτης, ο Msc-phd υδρογεωλόγος διευθυντής υδάτινων πόρων & γεωθερμίας του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Παναγιώτης Σαμπατακάκης, οι βουλευτές Λακωνίας Θανάης Δαβάκης, Νεοκλης Κρητικός, Σταύρος Αραχωβίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θοδωρής Βερούτης και ο Νίκων Τζινιέρης που εκτελεί και χρέη θεματικού αντιπεριφερειάρχη εγγύων βελτιώσεων και αγροτικών θεμάτων.

Ο κ. Παναρίτης στην εισήγησή του τόνισε ότι στόχος της συζήτησης είναι η συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων επίλυσης των προβλημάτων για την οριοθέτηση της ομαδικής-συλλογικής προσπάθειας διεκδίκησης λύσεων.

Ο κ. Σαμπατακάκης ανέλυσε το θέμα με βάση τον διαχωρισμό της Λακωνίας σε τρεις ζώνες (δυτική Λακωνία, λεκάνη Ευρώτα και ανατολική Λακωνία) και έκανε συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας του επιμελητηρίου για την από κοινού συνεργασία όλων και έθεσαν τα επί μέρους ζητήματα για την κάθε περιοχή της Λακωνίας. Μίλησαν για το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα μέχρι στιγμής εγκεκριμένα ή προγραμματισμένα έργα, καθώς και την ανάγκη για καταγραφή των καλλιεργητικών αναγκών ανά περιοχή και την κατάταξή τους ανάλογα με τις ανάγκες και το βαθμό επηρεασμού τους από την κλιματική αλλαγή. Συζήτησαν επίσης το θέμα της αξιοποίησης του ταμείου ανάκαμψης και την μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσουν την ένταξη έργων σε αυτό, τόνισαν ωστόσο και την αναγκαιότητα σχεδιασμού των ενεργειών διότι πολλά από τα έργα απαιτούν μελέτη και ωρίμανση προκειμένου να ενταχθούν, διαδικασίες που απαιτούν χρόνο που ξεπερνά τη θητεία μίας περιφέρειας ή μίας κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου έκλεισε τη συζήτηση με την παράκληση να υποβάλει ο κ. Σαμπατακάκης στο επιμελητήριο γραπτώς τις προτάσεις του, ώστε να δρομολογηθεί η δράση των συμμετεχόντων. Εξέφρασε την ικανοποίησή του από το θετικό κλίμα της συζήτησης και τη θέληση όλων να εργαστούν από κοινού για τον άμεσο σχεδιασμό και προγραμματισμό των έργων που θα λύσουν το φλέγον πρόβλημα των υδάτινων πόρων στη Λακωνία.

Το βίντεο της τηλεδιάσκεψης παραμένει ενεργό στη σελίδα του επιμελητηρίου στο Facebook για όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν.